haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Krediler   Demeçler

27.2.2024

IFC Türkiye ve Orta Asya Bölge Direktörü Schloemer: "Türkiye'ye 10 Yılda 20 Milyar Dolar Yatırım Yaptık"

"Dünya Bankası Grubu'nun Türkiye'de uygulanan 17 milyar Dolarlık programlara ek olarak, gelecek 3 yılda özel sektöre 18 milyar Dolar tutarında doğrudan krediyi onaylaması, yaklaşık 35 milyar Dolarlık geçici bir mali paket anlamına geliyor. Bu paket, Türkiye programımızdaki büyük bir genişlemeyi temsil ediyor. İhracat sektörü gibi diğer alanlardaki katılımımızı da derinleştirmeyi planlıyoruz."...

Dünya Bankası Grubu'nun özel sektör yatırımlarını destekleyen kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC) Türkiye ve Orta Asya Bölge Direktörü Wiebke Schloemer, (AA'ya) açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin IFC'nin en büyük pazarlarından biri olduğunu ve Türkiye'de 50 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirten Schloemer, makroekonomik dalgalanmaların yaşandığı bir ortamda özel sektöre destek olmak amacıyla son 2 yılda Türkiye'deki yatırımlarını artırdıklarını belirtti. Schloemer, IFC'nin 10 yılda Türkiye'ye yaptığı 20 milyar Dolarlık yatırımın 3 milyar Dolarına yakınını Temmuz 2022 ile Haziran 2023 arasında taahhüt ettiğini kaydetti.

Dünya Bankası Grubu'nun Türkiye'de uygulanan 17 milyar Dolarlık programlara ek olarak, gelecek 3 yılda özel sektöre 18 milyar Dolar tutarında doğrudan kredi vereceğini hatırlatan Schloemer, "Bu, yaklaşık 35 milyar Dolarlık TEBA:2135/ 7 Eylül 2023 geçici bir mali paket anlamına geliyor. Bu paket, Türkiye programımızdaki büyük bir genişlemeyi temsil ediyor ve yönetimin makroekonomik istikrarı yeniden tesis etme yönünde gösterdiği güçlü kararlılığa yanıt veriyor. İhracat sektörü gibi diğer alanlardaki katılımımızı da derinleştirmeyi planlıyoruz." dedi.

"Depremlerin ardından finans, imalat ve altyapı sektörlerine özel sektördeki ortaklarımız aracılığıyla, önümüzdeki 2 yıl içinde bölgede yardım ve yeniden inşa çabalarını desteklemek için yaklaşık 1 milyar Dolar vermeyi taahhüt ettik." diyen Schloemer, depremden etkilenen hanelere Türk bankaları aracılığıyla destek olmayı da önceliklendirdiklerini söyledi. Schloemer, "Bu bölgelerdeki birçok insan kredilerini geri ödeyemiyor. Ayrıca, kısa vadeli likidite ihtiyaçlarını karşılayarak finans sektörü üzerindeki etkiyi azaltmak için yerel bankalarla çalışıyoruz ve uzun vadeli yeniden yapılanma çabalarını desteklemek için sermaye piyasası araçlarından yararlanmanın fizibilitesini inceliyoruz." dedi. Schloemer, bölgedeki orta ve küçük işletmelere ve lider bir imalat şirketine yönelik sağladıkları yaklaşık 680 milyon Dolarlık finansman paketini de TEBA:18 Aralık 2023 TEBA:2151/ 26 Aralık 2023 hatırlattı. 

Yıllık Rapor