haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Termik   Şirket Haberleri   Genel

29.4.2022

Enerji Sektöründe Birleşme ve Devralmalar

Koç Holding ve Aygaz bünyesinde bulunan Entek Elektrik Üretim A.Ş. hisseleri Tüpraş’a devredilecek. SEDAŞ ve SEPAŞ satışı için Palmet Grubu'nun da teklif verdiği açıklandı. Palmet Enerji, Fransız Engie’den aldığı Baymina Doğalgaz Çevrim Santralı'nda rehabilitasyonlar yürütüyor...

Enerji sektöründeki önemli birleşme, devralma ve iş birliklerini sizlere sunuyoruz.

Koç Holding ve Aygaz bünyesinde bulunan Entek Elektrik Üretim A.Ş. hisseleri Tüpraş’a devredilecek. Şirket’ten konu ile ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yapılan açıklamada şu bilgiler yer alıyor: “Koç Topluluğu enerji grubu şirketlerinin stratejik hedefleri doğrultusunda yapılandırma alternatiflerinin değerlendirilmesi sonucunda, Şirketimiz aktifindeki Entek Elektrik Üretim A.Ş. sermayesinin %49,62’sine denk gelen Entek paylarının iştirak modeliyle, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.’ye kısmi bölünme yoluyla devredilmesine karar verilmiş olup, eş zamanlı olarak bağlı ortaklığımız Aygaz A.Ş.’nin aktifindeki Entek sermayesinin %49,62’sine denk gelen Entek payları da Aygaz tarafından ortaklara pay devri modeliyle kısmi bölünme yoluyla Tüpraş’a devredilecektir.”

Entek Elektrik portföyünde toplam 178 MW kurulu güçte 2 adet hidroelektrik santralı, 60 MW kurulu güçte bir adet rüzgar enerji santralı yer alıyor. Şirket ayrıca elektrik piyasasında toptan elektrik alım ve satım, ithalat ve ihracat faaliyetlerinde yer almak amacıyla 2003 yılında Eltek Elektrik Enerjisi İthalat İhracat ve Toptan Ticaret A.Ş. adlı bir şirket kurmuştu.

SEDAŞ'ın satışı:

Öte yandan Erzurum ve İzmit’in gaz dağıtıcısı Palmet Grubu da Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) ile Sakarya Elektrik Perakende Satış AŞ’nin (SEPAŞ) satışı için teklif sunan gruplar arasında yer aldı. Palmet Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Doğanay Samuray, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, "Palmet olarak yüzde 100’ü ile ilgileniyoruz, kısmi alıma sıcak bakmıyoruz. Finansmanla ilgili hazırlıklarımız da tamam. Hem öz kaynak hem yabancı kaynak hazır denilebilecek durumda. Yeni alacağımız şirketin operasyonel kaynak ihtiyaçlarını da düşünüyoruz. Orada da yatırıma ihtiyaç var." dedi.

Hatırlanacağı gibi SEDAŞ'ın AKCEZ hisselerinin satışı için Başkent Doğalgaz, Torunlar Enerji ile birlikte teklif verdiğini açıklamıştı TEBA:2066/ 22 Nisan 2022.

"Baymina Doğalgaz Çevrim Santralı rehabilite edildi":

Mart 2021 döneminde Fransız Engie’den Ankara’daki Baymina Doğalgaz Çevrim Santralı'nı satın aldıklarını TEBA:2010/ 9 Mart 2021 da hatırlatan Samuray, “Biz sistemin yarısını modernize ettik. Verimliliği yükselttik. Diğer yarısındaki verimlilik artışı çalışmaları da iki ay içinde tamamlanacak. Böylece santralın tamamı da verimliliği artmış şekilde devrede olacak” ifadesini kullandı. Samuray, Baymina Doğalgaz Çevrim Santralı'nın verimliliğini yüzde 51’den yüzde 57,6’ya çıkarttıklarını belirterek “Bizim satın aldığımız tesisin ilk kuruluş maliyeti yaklaşık 700 milyon Dolar. Bizim verimlilik artışı ile ilgili harcadığımız miktar yaklaşık 100 milyon Dolar. Biz bu yatırımı en fazla 1,5 yılda geri alacağımızı tahmin ediyoruz” diye konuştu. 

Yıllık Rapor