haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Uluslararası İlişkiler

27.4.2022

Türkiye - BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması Müzakereleri

İki ülke arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakereleri başladı. Ticaret Bakanı Muş, "Anlaşmanın hayata geçirilmesiyle yenilenebilir enerji, elektrikli ulaşım ve taşımacılık ile yazılım gibi küresel eğilimlerin yakalanması elzem olan alanlarda yeni yatırımların ve projelerin hayata geçirilmesi mümkün olacak"...

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, "Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması" müzakereleri kapsamında basın toplantısı düzenledi.

Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile Türkiye ve BAE'nin, ticari ve ekonomik ilişkilerini daha kapsamlı ve derin şekilde geliştirme imkanına kavuşacağına işaret eden Bakan Muş, "Mal ticareti ile birlikte, müteahhitlikten, lojistiğe, finanstan, sağlığa, eğitime ve turizme değin çeşitli hizmet sektörlerinde önde gelen pek çok Türk firması, BAE'de başarılı işlere imza atmaktadır. Emirliklerin kamu iştirakleri ve firmaları, ülkemizde farklı sektörlerde etkin biçimde faaliyet göstermekte olup BAE'nin ülkemizdeki yeni yatırımları ve ticari işbirliklerinin sayısı katlanarak artmaktadır. Bu gelişmeler ışığında, bizler bu müzakerelerde yalnızca mal ticaretini kapsayan alışılagelmiş bir serbest ticaret anlaşması müzakere etmiyor, adından da anlaşılacağı üzere geleceğin küresel ticari dinamikleri ile uyumlu yeni nesil bir anlaşma modelini hayata geçirmek üzere yola çıkıyoruz." dedi. 

Muş, "Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte son olarak 2017 yılında yaklaşmış olduğumuz 15 milyar Dolar'lık ikili ticaret hacmi hedefini kısa zamanda yakalayabileceğiz. Yine bu anlaşmanın hayata geçirilmesiyle yenilenebilir enerji, elektrikli ulaşım ve taşımacılık ile yazılım gibi küresel eğilimlerin yakalanması elzem olan alanlarda yeni yatırımların ve projelerin hayata geçirilmesi mümkün olacaktır." değerlendirmesini yaptı. 

BAE Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani bin Ahmed Al Zeyoudi de "Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile önümüzdeki dönemde sanayinin, yatırımların artırılması ve ister beşeri olsun, ister mali olsun, insan kaynaklarından ve diğer kaynaklardan en iyi şekilde yararlanmayı amaçlamaktayız... İki ülke arasındaki ikili ticaret hacmi 2019 yılına göre 2020 yılında büyük bir artış kaydetti ve BAE'nin Türkiye'de yatırımları 5 milyar Dolar düzeyinde oldu. İki ülkenin iş birliğinin daha da artmasını temenni ediyorum." dedi. 

Hatırlanacağı gibi iki ülke arasında; Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) ile Türkiye Varlık Fonu ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile BAE Merkez Bankası arasında çeşitli iş birliklerine yönelik mutabakat muhtıraları imzalanmıştı. ADQ Yönetim Kurulu Başkanı Al Suwaidi, "Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye'de yatırım yapmak üzere 10 milyar Dolar'lık bir fon ayırmıştır" demişti TEBA:2045/ 25 Kasım 2021.

Yıllık Rapor