haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Çevre   Demeçler   Konferanslar   Araştırma   Uluslararası İlişkiler   Diğer Yenilenebilir

31.3.2022

EKO İklim Zirvesi (I)

Zirve'nin açılışında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Ankara Büyüksehir Belediye Başkanı Yavaş, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Şahin ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, iklim ve çevre hedeflerine yönelik değerlendirmelerini ve hedefleri paylaştı...

"İklim değişikliği ve yeşil dönüşüm konularında küresel düzenlemelere en doğru şekilde ve hızla hazırlanmak, iklim değişikliği ile mücadele ve ekonomiye etkisinin en aza indirilmesi için ortak akıl oluşturmak amacıyla"  Ankara ATO Congresium’da, "karbon nötr" olarak düzenlenen EKO İklim Zirvesi - Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı, 30 Mart 2022 tarihinde başladı.

Video konferans ile Zirveye katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İklim Şurası'nın ardından ekonomi ve iklim özelinde öne çıkan 7 önemli başlığı şu şekilde açıkladı; “2053 net sıfır emisyon hedefi için ihtiyacımız olan ‘Ulusal Yeşil Finans Stratejisini’ 2023 yılının sonuna kadar tamamlayacağız. Kamu, özel sektör ve akademisyenlerimizden oluşan İklim-Finansman Çalışma Grubu’nu 2022 yılının ilk yarısı bitmeden kuracağız. ‘İklim-Finans Çalışma Grubu’muz sektörlerimizin ihtiyaç duyacağı finansman ve teşviklere ilişkin kriterleri belirleyecek ve özel bir rehber hazırlayacak. Yeşil kredi, yeşil fon, yeşil finansal kiralamaya dair uluslararası standartlarda uyumlu altyapıyı da 2024 yılı başına kadar kurmuş olacağız. Yeşil ve sürdürülebilir yatırımların finansmanını en yüksek seviyeye çıkarmak istiyoruz. Bunun için de yeşil tahvil, kira sertifikası ve diğer sermaye araçları piyasalarını ulusal çapta geliştireceğiz. İklim değişikliğinin etkilerine karşı kırılgan sektörlerimizi koruyacağız.  Avrupa Yeşil Mutabakatına güçlü bir uyum sağlamak için Ulusal Emisyon Ticaret Sistemini kuracağız. Karbon fiyatlama mekanizmasından elde edilecek gelirle de sanayicimizin temiz üretimlerini destekleyeceğiz.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise  "Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum konusunda gerekli tüm hazırlıkları sürdürüyoruz. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat politikalarımızda köklü değişikliklere yol açacak bu dönüşümü ekonomik kalkınmamıza uygun bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da “İklim değişikliği konusunda önlem alınmazsa 2050 yılında yılda 23 trilyon Dolar'lık ekonomik kayıp yaşanması bekleniyor” dediği konuşmasında, "Çok yakında Avrupa Birliği’ne ihracatta öncü rol üstlenen sanayicilerimiz ve çiftçilerimiz, yeşil mutabakat yaklaşımı ile sınırda karbon vergisine muhatap olacaklardır. Sınırda AB’ye vergi vermek yerine, bugünden tezi yok yeşil dönüşüme yatırım yapmak hem yerli teknolojimizi geliştirecek hem de istihdam koşullarımızı arttıracaktır" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin ise ulaşımın mutlaka demir ağlarla örülmesi gerektiğini kaydederek, Gaziray'ı tamamlamakta olduklarını ve yerli ve milli trenin Gaziantep'te kullanılacağını belirtti. 

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da bu yıl finansal sistemde de bir nevi yeşillenme yılı olacağını ifade ederek, “AB’nin yeşil yatırım standartlarına ilişkin sınıflandırma çalışması, bu süreci biçimlendirecek. Hangi tür yatırımların yeşil olup desteğe uygun olduğu, hangilerinin ise teşvik kapsamı dışında kalacağı ortaya çıkacak. Yeşil yatırımların finansal sisteme erişimi ucuzlayacak ve kolaylaşacak. Artık bankalar şirketlerden karbon ve su ayak izini belgelendirmelerini talep edecek" dedi. Hisarcıkoğlu, sera gazı azaltımı, yeşil hidrojen üretimi ve kullanımı, elektrikli araçlar, yeşil finansman, karbon fiyatlaması ve emisyon ticaret sistemi tasarımı konularındaki politika önerilerini hazırladıklarını belirtti. 

Yıllık Rapor