haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Kömür   Demeçler   Konferanslar   Araştırma   Doğalgaz   Genel   Diğer Yenilenebilir

5.11.2021

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı

Konferans kapsamında, "Ormanlar ve Arazi Kullanımına İlişkin Liderler Bildirgesi" imzalanırken, Küresel Metan İttifakına 105 ülke katıldı.-Glasgow Atılım Ajandası'na (Glasgow Breakthrough Agenda) Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 40'ın üzerinde ülke destek verdi.-40'tan fazla ülke ve yaklaşık 150 finansal kuruluş ve organizasyondan oluşan bir koalisyon, 2030 yılından itibaren kömürü aşamalı olarak bırakma taahhüdünde bulundu...

1 Kasım 2021 tarihinde İskoçya'nın Glasgow şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26), liderler, şirketler ve iklim aktivistlerinin katılımıyla 12 Kasım'a kadar Glasgow'da gerçekleşecek. Ülkelerin 2050 net sıfır karbon hedeflerini açıklaması, Paris İklim Anlaşması'nın öngördüğü 1,5 derece hedefinin sağlanması için şimdiye dek yapılanları paylaşması beklenen Konferans'da Paris Kurallar Kitabı'nın tamamlanması hedefleniyor.

İlk iki gününe 120 ülke lideri katıldığı Konferans kapsamında, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 2070 için net sıfır emisyon hedefi belirlediklerini açıklaması sürpriz olarak nitelendirilirken, Londra merkezli düşünce kuruluşu Ember, böylece dünyanın en büyük 10 kömür ülkesi Çin, Hindistan, ABD, Japonya, Güney Kore, Güney Afrika, Endonezya, Rusya, Vietnam ve Avustralya'nın net sıfır emisyon taahhüdü verdiğini açıkladı.

Liderler Zirvesi'nin en fazla ses getiren kararlarından biri de 100'den fazla ülkenin imzaladığı "Ormanlar ve Arazi Kullanımına İlişkin Liderler Bildirgesi" oldu. Bu bildirge kapsamında ülkeler, 12 milyar Dolar kamu ve 7,2 milyar Dolar özel sektör finansmanını aktarmayı vaat etti.

Çok uluslu kalkınma bankaları, doğanın korunması için finansman paketlerini artıracaklarına ve politikalarında doğayı ön planda tutacaklarına ilişkin ortak açıklama yaptı.

Küresel metan emisyonlarının yaklaşık yarısından sorumlu 105 ülke, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) önderliğinde başlatılan Küresel Metan İttifakı'na katıldı.

Glasgow Atılım Ajandası'na (Glasgow Breakthrough Agenda) Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 40'ın üzerinde ülke destek verdi. Temiz enerji teknolojilerinin inovasyonu ve yayılımını hedefleyen Plan kapsamında, temiz kaynaklardan elektrik üretimi, sıfır emisyon ulaşım sektörü, iklime dirençli tarım sektörü, düşük karbonlu çelik üretimi ve çelik sektöründe sıfır emisyona yaklaşılması ana hedefler olarak belirlendi.

40'tan fazla ülke ve yaklaşık 150 finansal kuruluş ve organizasyondan oluşan bir koalisyon, 2030 yılından itibaren kömürü aşamalı olarak bırakma ve " kömürle çalışan yeni elektrik santrallarının kurulmasını artık desteklememe" taahhüdünde bulundu.

45 ülkede 450'den fazla banka, sigorta şirketi ve varlık yöneticisinden oluşan Glasgow Net Sıfır için Finansal İttifak (Gfanz), ekonomilerin bir sonraki dönemde net sıfır emisyona geçişine yardımcı olmak için gelecek 30 yıl boyunca 100 trilyon Dolar'a kadar finansman sağlayabileceğini duyurdu.

Yıllık Rapor