haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Raporlar   Yurtdışı Haberler   Makro Veriler

2.9.2021

JP Morgan ve Goldman Sachs, Türkiye İçin Büyüme Tahminlerini Yükseltti

JP Morgan büyüme tahminini yüzde 6,8'den 8,4'e çıkarırken, Goldman Sachs büyüme tahminini yüzde 7,5'ten 9,5'e yükseltti...

Moody's: "Türkiye ekonomisi 2021'de yüzde 6 büyüyecek"...

ABD'li yatırım bankaları JP Morgan ve Goldman Sachs, iç ve dış talebin güçlü seyretmesi nedeniyle Türkiye için ekonomik büyüme tahminlerini yükseltti.

JP Morgan, Türkiye için 2021 büyüme tahminini yüzde 6,8'den yüzde 8,4'e revize ederken, 2022 büyüme tahminini yüzde 3,4 seviyesinde tuttu. Yayımlanan raporda özellikle hükümetin erken seçime gitmeyi tercih etmesi halinde tahminler üzerinde "yukarı yönlü" riskler oluşacağı belirtildi.

Goldman Sachs da Türkiye için 2021 gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme beklentisini yüzde 7,5'ten yüzde 9,5'e yükseltti. Goldman Sachs ekonomistleri GSYH verisinin ardından yayımladıkları değerlendirmede, "Genel olarak, Türkiye ekonomisi dış dengelerinde bozulma olmadan, dış talepteki toparlanma çok destekleyici olduğu için düşündüğümüzden daha hızlı büyüyebildi" dediler.

Bilindiği gibi TÜİK geçtiğimiz günlerde, Türkiye ekonomisinin 2. çeyrekte, bir önceki yılın aynı dönemine göre, baz  etkisiyle yüzde 21,7 büyüdüğünü açıklamıştı TEBA:2033/ 1 Eylül 2021.

Moody's: "Türkiye Ekonomisi 2021'de Yüzde 6 Büyüyecek"

Uluslararası kredi kuruluşu Moody's'den yapılan açıklamada kredilerdeki büyümenin ekonomik toparlanmada etkili olduğu belirtildi. Küresel ekonomik toparlanmanın rayında olmasının, Türkiye’nin turizm sektöründe toparlanmanın ve aşılamada ilerlemenin de Türk ekonomisinde büyümeyi desteklediği kaydedildi. Baz etkisinin de güçlü büyümede rol oynayacağı ve Türkiye ekonomisinin 2021'de yüzde 6,0 büyüyeceğinin öngörüldüğü bildirildi.  

Bununla birlikte, "Büyüme ivmesinde önümüzdeki çeyreklerde ciddi bir yavaşlama bekliyoruz" açıklaması yapan Moody's, bunun sebebi olarak sıkılaşan finansal şartların, kredilerdeki büyümenin geçen yıldan çok daha düşük bir seviyede kalmasının ve ısrarcı şekilde yüksek enflasyonun etkisi ile 2021'den sonra büyümenin yavaşlayacağını tahmin ettiğini duyurdu. 

2021 sonrasında ekonomik büyümenin yüzde 3,6 civarına gerileyeceğini tahmin eden Moody's, bu tahmininde hükümetin yeniden güçlü bir kredi büyümesi için bastırmayacağını öngördüklerini de vurguladı.

Moody's 2021 yılında G20 ekonomilerde büyümenin yüzde 6,5 ve 2022 yılında yüzde 4,5 olacağını tahmin etti. Moody's'e göre; G20'nin gelişmiş ekonomileri, bu yıl yüzde 5,6, gelecek yıl ise yüzde 4,2 büyüyecek. G20'nin gelişmekte olan üyelerindeki büyüme ise bu yıl yüzde 5,7, gelecek yıl yüzde 4,1 seviyesinde olacak.

Yıllık Rapor