haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Konferanslar   Araştırma   Nükleer

26.5.2021

4. Nükleer Santrallar Fuarı ve 8. Nükleer Santrallar Zirvesi (NPPES) 1-2 Haziran'da Çevrimiçi Düzenlenecek

Zirve'de; Türkiye’nin kendi nükleer teknolojisini geliştirme çalışmaları, küçük modüler nükleer reaktörler ve Akkuyu NGS’de Türk firmalarını bekleyen iş fırsatları ele alınacak...

4. Nükleer Santrallar Fuarı ve 8. Nükleer Santrallar Zirvesi (NPPES), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın destekleriyle Nükleer Sanayi Derneği (NSD) ve Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından 1-2 Haziran 2021 tarihlerinde sanal olarak gerçekleşecek. 

Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’nın en önemli nükleer etkinliği olan NPPES’te bu yıl Türkiye’nin kendi nükleer teknolojisini geliştirme çalışmaları ve nükleer teknolojinin oyun değiştiricisi kabul edilen küçük modüler reaktörler masaya yatırılacak. Akkuyu NGS’de Türk firmalarını bekleyen iş fırsatları da önemli gündem maddelerinden biri olacak

Nükleer Sanayi Derneği (NSD) Başkanı Alikaan Çiftçi, "Küçük modüler reaktörler Türkiye’de nükleer enerji yatırımları için çözüm olabilir":

Nükleer Sanayi Derneği (NSD) Başkanı Alikaan Çiftçi, nükleer enerjinin enerji karmasındaki payını artıracak küçük modüler reaktörlerin, Türkiye’nin gelecek nükleer enerji yatırımları için dikkat çekici bir çözüm olabileceğini vurguladı. Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak amacıyla Türkiye için nükleer enerji yatırımlarının son derece önemli olduğunu ifade eden Çiftçi, NPPES 2021’de inşaat maliyetlerini ve süresini düşüren SMR’leri ve Akkuyu NGS’deki güncel gelişmeleri tartışacaklarını açıkladı. 

NPPES’in uluslararası bir iş ağına dönüştüğüne de dikkat çeken Çiftçi, bu yıl Rusya, Almanya, İspanya, Japonya ve İngiltere’den nükleer sanayinin önemli oyuncularını Türk sanayicileriyle sanal stant alanlarında ve ikili görüşme odalarında buluşturacaklarını belirtti. Çiftçi, “Başta Akkuyu NGS olmak üzere Afrika ve Ortadoğu’daki yaklaşık 30 nükleer santral projesinden pay almayı hedefleyen yerli sanayicilerimizin iş görüşmeleri yapması için NPPES çok önemli bir platform olacak” dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise sekiz yıldır yürüttükleri nükleer sanayi kümelenme projesi NÜKSAK’ın sonuçlarını almaya başladıklarını belirterek, Türk sanayicisinin gücüyle Türk bilim insanlarını buluşturacakları ergimiş tuz reaktörü geliştirme projelerinin ayrıntılarını NPPES’te aktaracaklarını vurguladı. 

Yıllık Rapor