haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   TBMM   Bütçe

27.11.2019

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2020 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu Görüşmeleri (I)

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak: "Gelecek yıl maliye ve para politikaları arasındaki eşgüdüm artırılacak, mali disipline kararlılıkla devam edilecek, sürekli ve kalıcı gelir kaynakları oluşturularak kamu kaynaklarının verimli ve tasarruflu kullanılması amacıyla yapısal değişiklikler hayata geçirilecek.-Verimsiz harcamaları tasfiye ederek mali alan oluşturacağız.-Özelleştirmede halka arz dahil olmak üzere alternatif modellere devam edeceğiz"...

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşlarının 2020 yılı bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 27 Kasım 2019'da görüşüldü.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Komisyon'da yaptığı sunumda, döviz kurundaki dalgalanmanın azaldığını ve finansal piyasaların normalleştiğini belirterek, bu sayede, ekonomik aktivitede 2019 yılının ilk yarısında ılımlı bir toparlanma gerçekleştiğini, finansal koşullardaki iyileşme ve enflasyondaki düşüşün, toparlanma sürecinin yılın ikinci yarısında devam etmesinde etkili olduğunu vurguladı. Para ve maliye politikalarının koordinasyonu ile rekabet ve verimliliği artıracak yapısal tedbirleri hayata geçirerek, enflasyonu kalıcı olarak düşük, tek haneli seviyelere indireceklerini kaydeden Albayrak, gelecek yıl maliye ve para politikaları arasındaki eşgüdümün artırılacağını, mali disipline kararlılıkla devam edileceğini, sürekli ve kalıcı gelir kaynakları oluşturularak kamu kaynaklarının verimli ve tasarruflu kullanılması amacıyla yapısal değişikliklerin hayata geçirileceğini bildirdi.

Albayrak ayrıca, kamu yatırım, harcama ve teşviklerinin etkinliğinin artırılacağını, değişim programlarını sürdüreceklerini, verimsiz harcamaları tasfiye ederek mali alan oluşturacaklarını, bu alanın ise politika öncelikleri kapsamında başta eğitim, sağlık ve katma değeri yüksek üretim olmak üzere sürdürülebilir büyümeye katkı sağlayacak alanlarda kullanılacağını belirtti.

Albayrak, "KOBİ Değer I paketiyle 76 binden fazla firmamıza 23,8 milyar lira, KOBİ Değer II paketiyle 44 binden fazla firmamıza 20,3 milyar lira ve Ekonomi Değer paketiyle 24 binden fazla firmamıza yaklaşık 20 milyar lira kredi kullandırdık." dedi. İVME finansman paketi kapsamında yaklaşık 33 milyar liralık krediyi firmaların imkanına sunduklarını aktaran Albayrak, paket kapsamında 37 binin üzerinde kredi adedine ulaşıldığını, firmalara yaklaşık 25 milyar lira kredi tahsis edildiğini söyledi.

Albayrak ayrıca,"Özelleştirmede halka arz dahil olmak üzere alternatif modellere devam edeceğiz" dedi.

Türkiye ekonomisi:

Albayrak, "Türkiye ekonomisi mevsimsel düzeltilmiş olarak 2019 yılının ilk ve ikinci çeyreğinde bir önceki döneme göre sırasıyla yüzde 1,6 ve 1,2 oranında büyüme kaydetmiştir. Büyümenin Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) belirtildiği üzere 2019 yılında yüzde 0,5 olarak gerçeklemesi öngörülmektedir. 2020-22 program döneminde büyümenin potansiyeline yakın yüzde 5 seviyesinde gerçeklemesi hedeflenmektedir" şeklinde konuştu. Enflasyonun 2020'de yüzde 8,5, 2021'de yüzde 6, 2022'de yüzde 4,9 olacağını söyleyen Albayrak, "2019'da işsizlik oranının yüzde 12,9 olması tahmin ediliyor" dedi.

Yıllık Rapor