haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Kömür   HES   Yurtdışı Haberler   Doğalgaz   Nükleer   Diğer Yenilenebilir

18.10.2019

Yurtdışında Önemli Enerji Sektörü Gelişmeleri

Yurtdışında doğalgaz, petrol, yenilenebilir enerji ve nükleer enerji sektörü gelişmeleri...

Yurtdışı piyasalarda yaşanan önemli haftalık Enerji Sektörü gelişmelerini sizler için derledik.

Avrupa Yatırım Bankası (EIB) fosil yakıtlara dayalı enerji projelerine finansman sağlamayı durdurma kararını oylamayı erteledi. Almanya, İtalya, İspanya, Polonya ve Litvanya gibi ülkeler, gerek kömür ve nükleer enerji kaynaklı üretimlerini durdurma hedefleri, gerekse de enerji güvenliği sağlama gibi gerekçeler ile, doğalgaz santralı yatırımlarının finansmanına devam edilmesini istiyor.

Doğalgaz ve Petrol Sektörü:

Bulgaristan-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı’nın inşası ve boru tedariki ile vergi sistemi ve finansmanı için anlaşmalar imzalandı.  Boru tedarik ve inşa anlaşması Yunanistanlı şirketler J&P-Avax ve Corinth Pipeworks Industry ile imzalandı. 

ABD, Irak’ın İran ambargolarından muafiyetini 3 ay daha uzattı. Böylece Irak elektrik üretimi için İran'dan doğalgaz alımına devam edecek. 

Rusya ile Suudi Arabistan, petrol piyasalarında dengenin sağlanabilmesi için uzun vadeli bir işbirliği yapma konusunda anlaştı. Suudi Arabistan ile Rusya arasında başta enerji olmak üzere çeşitli alanlarda milyarlarca dolarlık 20 işbirliği anlaşması imzalandı. 

Hindistan, eyaletler arası gaz dağıtım ağı ve doğalgaz ithalat tesisleri inşası için 2024 yılına kadar en az 60 milyar dolar tutarında yatırım yapacağını açıkladı.

Yenilenebilir enerji:

WindEurope’un “2023 Rüzgar Enerjisi Görünümü” raporuna göre, Avrupa hükümetlerinin ulusal enerji ve iklim planlarındaki belirsizlikler, gerekli düzenleme izinleri ve yatırımların gecikmesi, Avrupa’yı hedeflenen seviyeden uzaklaştırıyor. Avrupa’nın rüzgar enerji kapasitesinin, gerekli adımların atılması halinde, 88 GW artarak 277 GW olabilmesi, yeni rüzgar enerjisi varlıklarına 2023 yılına kadar 208 milyar euro yatırım yapılması öngörülüyor. 

Şimdiye kadar 196 ülke ve Avrupa Birliği olmak üzere 197 tarafın imzaladığı Paris İklim Anlaşması, son olarak Rusya Federasyonu’nda da yürürlüğe girdi. Türkiye halen anlaşmanın yürürlükte olmadığı son 10 ülke arasında.

İngiltere tarihinde ilk defa bir çeyrek dönemde yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretimi, fosil yakıt kaynaklı elektrik üretimini geride bıraktı. 

Almanya’nın en büyük enerji şirketlerinden EnBW, 180 MW’lık güneş enerjisi santralı projesinin nihai yatırım kararının verildiğini açıkladı. Almanya’nın en büyük güneş enerjisi santrali olacak proje, herhangi bir kamu teşviğinden yararlanmadan inşa edilecek. 

Vetroelektrane Balkana (WBEG) şirketi, Batı Balkanlar’ın en büyük rüzgar santrali olan 158 MW kapasiteli Cibuk 1 RES’i Sırbistan’da açtı.

Norveçli enerji şirketi Equinor, Norveç'te 88 MW kapasiteli yüzen rüzgar santrali için 550 milyon euro yatırım yapacak.

Nükleer enerji:

Le Monde gazetesinin haberine göre, Fransız hükümeti, enerji şirketi EDF'ye gelecek 15 yılda 6 adet EPR nükleer reaktör inşa etmek için hazır olması talimatı verdi. EDF'den her biri ikişer reaktöre sahip olacak 3 nükleer santral kurması istenecek. 

Akkuyu Nükleer Güç Santralı'nın yapımcı firması Rus Rosatom tarafındanBelarus'ta  yapılan ve Akkuyu'nun ikizi olan Ostrovets Nükleer Güç Santralı'nın (NGS) ilk ünitesinin yıl sonunda devreye alınacağı açıklandı.

Yıllık Rapor