haber
Kullanıcı Adı
Şifre

HES   Demeçler   Bayındırlık

5.9.2018

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'nin Açıklamaları

"Ilısu Barajı 2019 yılında işletmeye alınacak.-Hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. yılında hidroelektrik enerji üretiminde yıllık 135 milyar kilovatsaatlik bir üretimi gerçekleştirmek"...

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ilısu ve Yusufeli Barajı ile ilgili verileri paylaşırken, hidroenerjide 2023 hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Pakdemirli, Ilısu Barajı'nın 2019 yılında işletmeye alınacağını, barajın dolgu hacmi bakımından dünyada sınıfının en büyük barajı olacağını ve Türkiye'nin de en büyük 4'üncü HES'i olacağını belirtti. 

Bakan Pakdemirli, dünyanın en hızlı nehrinde inşası sürmekte olan Yusufeli Barajı ve HES'in de tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek barajı, sınıfında ise dünyanın en yüksek 2'nci barajı olacağını ifade etti. Yusufeli Barajı ve HES'in 540 MW kurulu güç ve 1 milyar 817 milyon kWh'lik hidroelektrik enerji üretim kapasitesiyle hizmet edeceğini bildirdi.

Hatırlanacağı gibi, Ilısu Barajı ve HES için Hasankeyf'ten tarihi eserlerin taşınma işlemi tamamlanınca, 2018 Haziran başında minimum seyirde başlayan su tutulma işleminin yıl sonuna doğru maksimum seviyeye ulaşabileceğinin öne sürüldüğünü belirtmiştik TEBA:1872/ 21 Haziran 2018.

Yıllık 96 milyar kWh üretim kapasitesine ulaşıldı, 2023 yılı hedefi ise yıllık 135 milyar kWh üretim:

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 16 yılda gerçekleştirilen hidroelektrik enerji üretiminde Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün işletmeye aldığı Deriner, Akköprü, Ermenek, Alpaslan, Borçka ve Obruk gibi baraj ve HES'lerin büyük payı olduğunu belirtti. Deriner Barajı HES'te üretime 2013 yılında başlandığına, tesisin Türkiye'nin enerji üretim kapasitesi en yüksek 6'ncı HES'i olmasıyla birlikte kendi kategorisinde dünyanın en yüksek 3'üncü barajı olma özelliğini de taşıdığının altını çizen Pakdemirli, barajın 300 MW kurulu güce sahip olduğunu söyledi. 

Pakdemirli, temiz ve yenilenebilir enerji olan HES'lerde yaşanan ivmede, 2003 yılında özel sektörün devreye alınmasının önemli rolü olduğunu ifade ederek, "2018 itibarıyla işletmede olan 626 adet HES ile yıllık 96 milyar kWh elektrik enerjisi üretim kapasitesine ulaşıldı. Böylece ülkemizin teknik ve ekonomik yapılabilir hidroelektrik potansiyeli yüzde 53 oranında devreye alınmış oldu. Hedefimiz Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı olan 2023 yılında hidroelektrik enerji üretiminde yıllık 135 milyar kWh bir üretimi gerçekleştirmek." dedi.

Yıllık Rapor