haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Limanlar   Ulaştırma

20.7.2018

Arkas Holding, Kocaeli Demiryolu Limanı Projesi

Toplam yatırım bedeli 86 milyon Dolar olan intermodal hub niteliğindeki liman Projesi için EBRD, 30 milyon Dolar'lık kredi finansmanı için incelemelere başladı...

Arkas Holding iştiraki Limar Liman ve Gemi İşletmeleri A.Ş.'nin çoğunluk hissesine sahip olduğu Railport Terminal İşletmeleri A.Ş., Kocaeli'nde Demiryolu Limanı (Railport) yatırımı yapmaya hazırlanıyor.

Toplam yatırım bedeli 86 milyon Dolar olan Liman Projesi, Ankara, Bilecik, Bolu, Düzce, Eskişehir, Kocaeli ve Sakarya bölgelerindeki endüstriye hizmet etmeyi hedefliyor. Limanın sadece ilk fazının tamamlanmasıyla yapılacak terminalin 100 bin TEU ve 500 bin ton kargo kapasiteli olması planlanıyor. Terminal alanı ise 5 bin metrekarelik depo alanı ile birlikte 26.5 hektar büyüklüğünde olacak.

Proje, intermodal hub olarak, ulaşım modellerinin entegre kullanılması hedefine hizmet edecek nitelikte, denizyolu ticaretinin demiryolu ile birleşmesi için tasarlanacak. Asya ve Avrupa ile Türkiye arasındaki ticaretin gelişmesinde katkıda bulunacak. Günümüzde bu lokasyonda intermodal hub niteliğinde bir liman kullanılmıyor. Bu sebeple Proje bu özelliği ile bir ilki oluşturacak.

Projenin yapım aşaması sürecinde, liman bölgesinde, TCDD'nin yeni demiryolu hatları yatırımlarının da gerçekleşmesinin planlandığı, böylelikle limanın ileride bu hatlarla da besleneceği bildiriliyor. 

Demiryolu Liman Projesi için EBRD, 30 milyon Dolar değerinde finansman sağlayabilir:

Intermodal hub niteliğinde ilk liman projesi olacak olan Proje için EBRD, proje bedelinin %30'luk bir kısmı için finansman sağlamak üzere incelemelere başladı.

30 milyon Dolar değerinde kredi finansmanı sağlanması için çalışmalara başlayan EBRD'nin, Eylül ayında gerçekleştirilecek Kurul Toplantısında kredi için nihai kararını vermesi bekleniyor.

Railport Terminal İşletmeleri A.Ş'nin hisse yapısı şöyle; Limar Liman ve Gemi İşletmeleri A.Ş. %66.6, Duisburger Hafen  Aktiengesellschaft (Duisport) % 33.3.

Yıllık Rapor