haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Doğalgaz   Hükümetlerarası

13.6.2018

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi (I)

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Güney gaz koridorunun bel kemiği olan, enerjinin ipek yolu olarak tanımladığımız Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nı açıyoruz. TANAP çok taraflı işbirliğinin de işaretidir. TANAP yıllık 16 milyar metreküp doğalgazla başlayacak. 6 milyarı Türkiye’ye 10 milyarı Avrupa’ya taşınıyor. Türkiye transit bir ülke olmaktan çıkıp üreticiden nihai tüketicilere uzanan zincirin her aşamasında kritik role sahip hub (merkez) olma vizyonuna bir adım daha yaklaştı"...

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: "TANAP’la birlikte iki yıl içinde TAP projesi de tamamlanacak. Böylece 40 milyar dolar yatırım gerektiren Avrupa’nın en büyük altyapı projesi olan güney gaz koridoru hayata geçmiş olacaktır. Azerbaycan’ın zengin gaz varlıkları Türkiye ve Avrupa pazarlarına kısa ve güvenli yolla ulaşacaktır. Güney Gaz Koridoru, enerji güvenliği projesidir"...

Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan ve SOCAR, BOTAŞ ve BP'nin ortak olduğu Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) açılış töreni, 12 Haziran 2018 tarihinde Eskişehir'de yapıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı katıldı. Ayrıca, SOCAR Başkanı ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, SOCAR, BP ve BOTAŞ’tan üst düzey yöneticiler ile, ABD, Avrupa Birliği ve Güney Gaz Koridoru’nu oluşturan ülkelerin sektör temsilcileri de katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye ilk gaz akışını başlatmak için vanayı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile birlikte çevirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TANAP çok taraflı işbirliğinin işaretidir":

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, “Güney gaz koridorunun bel kemiği olan, enerjinin ipek yolu olarak tanımladığımız Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nı açıyoruz. Planlanan tarihten önce hayata geçirilmesinde emeği olanları ayrıca kutluyorum. Projenin gerçekleşmesi her şeyden önce Türkiye ve Azerbaycan arasındaki karşılıklı güvene dayalı ilişkiler sayesinde mümkün olmuştur. Üretici, transit ve tüketici ülkeler ile şirketler arasındaki uyum ve anlayış birliği sürecin hızlandırılmasına katkı sağladı. TANAP çok taraflı işbirliğinin de işaretidir. Enerjiyi çatışma değil işbirliği zemini olarak gören anlayışımız TANAP sayesinde ete kemiğe bürünmüştür” dedi.

Hazar gazının ilk kez Avrupa’ya ulaşmış olduğunu söyleyen Erdoğan, “Şüphesiz Hazar havzasındaki enerji kaynaklarının Avrupa’ya taşınması fikri yeni değil, daha önce bir dizi dev projeyi hayata geçirdik. Bakü Tiflis Ceyhan ham petrol boru hattının inşasıyla başladık. Gürcistan ve Azerbaycan ile stratejik yol arkadaşlığımız Bakü Tiflis Erzurum doğalgaz hattıyla devam etti. TANAP ortak vizyonumuzun son meyvesidir. 1850 km’lik uzunluğuyla TANAP Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa’nın en uzun doğalgaz boru hattıdır” dedi.

 TANAP’ın Avrupa’ya ilk doğalgaz teslimini Haziran 2019’da yapmasını planladıklarını belirten Erdoğan, "TANAP yıllık 16 milyar metreküp doğalgazla başlayacak. 6 milyarı Türkiye’ye 10 milyarı Avrupa’ya taşınıyor. Talebe bağlı olarak önce 22 milyar metreküpe akabinde 31 milyar metreküpe ilave yatırımla çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye transit bir ülke olmaktan çıkıp üreticiden nihai tüketicilere uzanan zincirin her aşamasında kritik role sahip hub (merkez) olma vizyonuna bir adım daha yaklaştı" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "Azerbaycan’ın zengin gaz varlıkları Türkiye ve Avrupa pazarlarına kısa ve güvenli yolla ulaşacaktır"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de yaptığı konuşmada, TANAP’ın Cenup Gaz Koridoru’nun önemli bir parçası olduğunu ve TAP ile birleşerek Güney Gaz Koridoru’nun enerji güvenliğini oluşturacağını belirtti. Azerbaycan gazının Avrupa’ya götürülmesi hakkında birçok müzakereler yapıldığını ancak bunların hiçbirinin gerçekleşmediğini ifade eden Aliyev, “Ancak Türkiye ve Azerbaycan bir araya gelip yeni bir proje ortaya getirdiler. Adını da TANAP olarak birlikte koyduk. Projeyi 2012 yılında Erdoğan ile imzaladık. TANAP projesinin icrası hem teknik hem mali açıdan çok önemli.

TANAP’ın hizmete verilmesi komşu ve dost ülkelere güzel imkanlar yaratıyor. Projemiz 7 ülkeyi ve birçok şirketi birleştiriyor. Cenup Gaz Koridoru’nun ayrılmaz parçası olan TANAP’la birlikte iki yıl içinde TAP projesi de tamamlanacak. Böylece 40 milyar dolar yatırım gerektiren Avrupa’nın en büyük altyapı projesi olan güney gaz koridoru hayata geçmiş olacaktır. Azerbaycan’ın zengin gaz varlıkları Türkiye ve Avrupa pazarlarına kısa ve güvenli yolla ulaşacaktır. Güney Gaz Koridoru, enerji güvenliği projesidir. Güney Gaz Koridoru Azerbaycan gazını yeni yollarla Türkiye ve Avrupa pazarlarına çıkaracaktır. Hem yeni yollar hem yeni kaynak projesidir. Bu büyük işlerin yapılmasında SOCAR, BOTAŞ başta olmak üzere bütün şirketlere teşekkür ediyorum. Çünkü bu şirketler projeyi kısa sürede halledebildiler.”

" Azerbaycan tarafından Türkiye ekonomisine yapılan yatırım ileride 20 milyar dolara ulaşacaktır":

Aliyev konuşmasına şöyle devam etti; “Biz Azerbaycan gazının Avrupa kıtasına ulaştırılması işinde daha büyük işler yapalım ki kapsamı geniş olsun. Bugün tarihi bir gündür. Bugüne ulaşmak ancak güçlü siyasi irade sayesinde olmuştur. Türkiye ile Azerbaycan kardeşliği olmasaydı bu proje kağıt üzerinde kalabilirdi. Türkiye yabancı sermaye için çok cazip ülke. Azerbaycan tarafından Türkiye ekonomisine 13 milyar dolardan çok yatırım yapıldı. Bu ileride 20 milyar dolara ulaşacaktır.”

Yıllık Rapor