haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Konferanslar   Nükleer

7.3.2018

V. Uluslararası Nükleer Santrallar Zirvesi

Akkuyu Nükleer A.Ş. Operasyon Yönetiminden Sorumlu Gn. Md. Yard. Ryzhak: "İlk tahminlere göre, inşaatın yüzde 90’ı ve montaj işlerinin yüzde 50’lik kısmı Türk şirketler tarafından gerçekleştirilebilecek"...

Sinop Nükleer Enerji Şirketi Başkanı Makoto Kanda: "Sinop için en baştan bu yana önceliğimiz güvenlik kültürü"...

Nükleer Mühendisler Derneği (NMD), Kore Uluslararası İşbirliği Nükleer Derneği (KNA) ile bir İşbirliği Anlaşması imzaladı...

Nükleer Mühendisler Derneği’nin düzenlediği V. Uluslararası Nükleer Santrallar Zirvesi ve Fuarı, 6-7 Mart 2018 tarihinde Pullman İstanbul Convention Center’da yapılıyor. Zirve'de açılış konuşmalarını; Nükleer Mühendisler Derneği Başkanı ve Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi ve Fuarı Başkanı Dr. Erol Çubukçu, Dünya Nükleer Derneği (World Nuclear Association) Kıdemli İletişim Müdürü Jonathan Cobb, OECD Nükleer Geliştirme Birimi Başkanı Henri Paillere yaptı.

Dr. Erol Çubukçu, Türkiye’nin planlanan nükleer santral projeleriyle enerjide dışa bağımlılıktan kurtulan ve nükleer enerji alanında ihracatçı yapı kazanan bir ülke olmasını hedeflediklerini belirterek, dünya ekonomisinde söz sahibi olmanın yolunun nükleer alanına yatırım yapmaktan geçtiğini vurguladı. Tüm dünyada kurulması planlanan yüzden fazla yeni reaktörle hızla büyüyen nükleer endüstrisinden pay almanın Türk ekonomisi için doping etkisi sağlayacağını ifade etti. Ayrıca Çubukçu, nükleer santral projelerinden Türk firmalarının öncelikle tedarikçi olarak pay almasının mümkün olduğunu da bildirdi.

Dünya Nükleer Derneği Kıdemli İletişim Müdürü Jonathan Cobb, dünyada elektrik talebinin hızla arttığını, 2050’ye kadar 1 milyon MW ek üretimin hedeflendiğini bildirdi. Nükleer enerji alanında sistem güvenliği, küresel standartların geliştirilmesi ve etkili güvenlik paradigması konularının ele alınması gerektiğini ifade etti ve bu sayede nükleer teknolojinin sunacağı faydalardan daha etkin yararlanılabileceğini belirtti.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Operasyon Yönetiminden Sorumlu Gn. Md. Yard. Ryzhak:

Akkuyu Nükleer A.Ş. Operasyon Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Birinci Yardımcısı Konstantin Ryzhak, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin toplam maliyetinin yaklaşık 20 milyar dolar olduğunu belirterek, projenin yapım işlerinin önemli bir kısmının Türk inşaat firmaları tarafından yapılabileceğini ifade etti. Ryzhak, ”Türk şirketlerinin inşaatta ne kadar iyi olduğunu biliyoruz. İlk tahminlere göre, inşaatın yüzde 90’ı ve montaj işlerinin yüzde 50’lik kısmı Türk şirketler tarafından gerçekleştirilebilecek” dedi. Ayrıca Türkiye için bu Proje'nin önemini çok iyi anladıklarını bildiren Ryhzak, Proje'yi hükümetlerarası anlaşmadan daha da erken bir tarihte bitirmeye çalışacaklarını söyledi.

Sinop Nükleer Enerji Şirketi Başkanı Makoto Kanda:

Sinop Nükleer Enerji Şirketi Başkanı Makoto Kanda, nükleer tesislerdeki güvenliğe dikkat çekti. Kanda, güvenlikte sadece teknik değil, insani ve organizasyonel faktörlerin de önem taşıdığını belirtti. Kanda, güçlü bir emniyet ve güvenlik kültürünün derinlemesine geliştirilmesinin ve her aşamada her gün güvenliğin tesis edilmesinin gerektiğini bildirdi. Kanda, "Sinop için en baştan bu yana önceliğimiz güvenlik kültürü. Bunun için gerekli teknoloji ve organizasyon transferini de hayata geçireceğiz" dedi.

Rönesans Endüstri Tesisleri Nükleer Departmanı Proje Müdürü Aykut Tor, Rönesans’ın küresel arenadaki tecrübesini Türkiye’deki planlanan nükleer santral projelerine taşımak istediklerini ifade etti. Tor, nükleer projelerin Türk firmaları için yeni bir tecrübe alanı olacağını da vurguladı.

Nükleer Mühendisler Derneği, Kore Uluslararası İşbirliği Nükleer Derneği (KNA) ile İşbirliği Anlaşması imzaladı:

Zirve'de ayrıca, Nükleer Mühendisler Derneği (NMD), Kore Uluslararası İşbirliği Nükleer Derneği (KNA) ile bir İşbirliği Anlaşması  imzaladı. İş birliğinin kapsamında; insan kaynakları, nükleer politika geliştirme, nükleer tedarik zincirinde iki ülkenin firmalarının birbirine destek olması, lokalizasyon ve teknoloji transferi gibi başlıklar yer alıyor. Buna göre; NMD ve KNA Türkiye ve Güney Kore’deki proje ve fırsatlarla ilgili birlikte çalışmalar yürütecek. İki derneğe üye şirket ve uzmanlara yönelik Türkiye ve Güney Kore’de seminerler düzenlenecek. Anlaşma doğrultusunda, iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirmek için nükleer endüstrisi alanındaki uzmanların bilgi alışverişi yapması da sağlanacak.

Yıllık Rapor