haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Mevzuat   Yenilenebilir (HES, Rüzgar, Güneş, biyoyakıt)   Diğer Yenilenebilir

19.1.2018

EPDK, Lisanssız GES Başvuruları İçin Usul ve Esasları Yayınladı

10 kW (dahil) ve altında güçteki çatı tipi güneş enerji sistemlerinin kuruluşunu kolaylaştıracak. 10 kW altı çatı tipi güneş enerjisi sistemleri, şebekeye, ilgili tüketim tesisinin ölçüm noktasından bağlanacak...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) hazırladığı Elektrik Piyasasında Tüketim Noktası ile Aynı Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri İçin Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar, 18 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, 10 kW (dahil) ve altında güçteki çatı tipi güneş enerji sistemlerinin kuruluşunu kolaylaştırmayı hedefliyor. 10 kW altı çatı tipi güneş enerjisi sistemleri, şebekeye, ilgili tüketim tesisinin ölçüm noktasından bağlanacak. Üretim tesisinin kurulu gücü, başvuruyla ilişkilendirilecek tüketim tesisinin bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücünün üzerinde olamayacak. 

Her bir tüketim yeri için sadece tek bir başvuru yapılabilecek. Üretim tesisleriyle ilişkilendirilecek noktalarda tüketim birleştirmeye gidilemeyecek. Başka bir lisanssız üretim tesisiyle ilişkilendirilen tüketim aboneliği ile bu 10 kW altı tip tesisler için başvuru yapılamayacak. 

10 kW altı çatı tipi GES kurmak isteyen başvuru sahibine, şebekeye bağlantı sağlanacak trafo dağıtım şirketine aitse, kapasitenin en fazla yarısı tahsis edilebilecek. Trafo yatırımcıya aitse üretim tesisinin kurulu gücü 10 kW ile sınırlı olmak kaydıyla trafo kapasitesinin gücü kadar bağlantı hakkı tanınabilecek. 

Lisanssız elektrik üretim prosedürü, konut tipi güneş sistemlerinde diğerlerine göre daha da kolaylaştı. Bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü 3 kW’a (3 kW dahil) kadar olan tüketim tesisleri için yapılan güneş enerji sistemi başvurularında doğrudan bağlantı görüşü oluşturulacak ve hemen çağrı mektubu düzenlenecek. 

Yönetmeliğin tamamı 18 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete'de görülebilir. 

Yıllık Rapor