haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Krediler   Demeçler   Yurtdışı Haberler

15.12.2017

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Çin Temasları

Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang ile heyetler arası görüşme gerçekleştiren Şimşek, ekonomi ve finans kuruluşlarının yetkilileriyle de biraraya geldi.-Şimşek, Çin'in enerji, elektronik ve teknoloji alanında önde gelen firmalarıyla ikili görüşmelerde bulunacak.-ICBC Yönetim Kurulu Başkanı Yi Huiman temaslar çerçevesinde, Türkiye'de özellikle altyapı ve enerji alanındaki büyük çaplı projelere büyük önem verdiklerini kaydetti...

Türkiye-Çin Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi'nin Eş Başkanı olan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang'ın daveti üzerine 14 Aralık 2017 tarihinde gittiği gittiği Çin'de bir dizi resmi temasta bulunuyor. Şimşek'in 18 Aralık 2017 tarihinde Çin'den ayrılması bekleniyor.

Çin Başbakan Yardımcısı Wang Yang ile heyetler arası görüşme gerçekleştiren Şimşek, "Türkiye, Çin'i en önemli stratejik ortaklarından biri olarak görüyor." dedi. Yang ise "Çinve Türkiye arasında her alanda iş birliklerinin genişletilmesi yönünde çalışmalarda bulunmak istiyoruz." diyerek, Çin'in İpek Yolu'nu yeniden canlandırma projesi olan Kuşak ve Yol inisiyatifi ile Türkiye'nin Orta Koridor Planı'nın kenetlenmesinin önemine işaret etti. Görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliği imkanlarının derinleştirilmesi vurgusu yapıldı.

Şimşek, ekonomi ve finans kuruluşlarının yetkilileriyle de biraraya geldi:

Başbakan Yardımcısı Şimşek, bugün ayrıca başta Asya Altyapı Yatırım Bankası, Çin Yatırım Kurumu ve Çin Merkez Bankası olmak üzere farklı ekonomi ve finans kuruluşlarının yetkilileriyle görüşerek, muhataplarına Türkiye'deki ekonomik durum ve yatırım ortamıyla ilgili bilgi verdi. Şimşek, Pekin'de, Çin Merkez Bankası, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Bank of China (BOC) ve diğer bazı finans kurumlarından yetkililerle de bir araya geldi. 

Industrial and Commercial Bank of China Limited (Çin Sanayi ve Ticaret Bankası-ICBC) Yönetim Kurulu Başkanı Yi Huiman ile görüşen Şimşek, Türkiye ile ICBC arasındaki ilişkiler ve geleceğe ilişkin iş birliği potansiyeli ele aldı. Huiman da ICBC olarak, Türkiye'de özellikle altyapı ve enerji alanındaki büyük çaplı projelere büyük önem verdiklerini ifade etti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından başlatılan "Kuşak ve Yol" inisiyatifine kaynak sağlayan "İpek Yolu Fonu" yöneticileriyle de bir araya gelen Şimşek, ziyaretinin ikinci kısmını oluşturan Şanghay'daki temasları kapsamında da Çin'in enerji, elektronik ve teknoloji alanında önde gelen firmalarıyla ikili görüşmelerde bulunacak.

Ziraat Bankası China Development Bank'dan kredi temin etti:

Öte yandan,  Ziraat Bankası, China Development Bank ile toplam 600 milyon dolar üç yıl vadeli kredi anlaşması sağladı. Banka, kredinin ilk dilimi olan 200 milyon dolar için anlaşma imzalandığını, kalan 400 milyon dolarlık ikinci dilimin ise 2018 yılı ilk çeyreğinde kullanılmasının planlandığını bildirdi.

Yıllık Rapor