haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Demiryolları   Uluslararası İlişkiler

28.11.2017

Ulaştırma Bakanı Arslan'ın Brüksel Temasları

Bakan Arslan, AB Komisyonu'nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc ile birlikte Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ulaştırma Diyaloğu Toplantısı’na katıldı...

Bakan Arslan: "Bugün yeniden ivme kazandırılan Yüksek Düzeyli Ulaştırma Diyaloğu mekanizması kapsamında gerçekleştirecek düzenli toplantılar sayesinde yakın gelecekte sorunların da çözüleceğini umuyorum. İstanbul Havalimanı'nın tamamlanmasıyla havacılıkta çok daha güçlü bir hale geleceğiz. Havacılıkta en önemli ortağımız olan AB’yle iş birliğimizi devam ettirmek istediğimizi kendileriyle paylaştık. Türkiye ve Avrupa Birliği bu iş birliğinin her iki tarafın da menfaatine olduğunun farkında. Özellikle ulaştırma konularında alınacak mesafelerin, diğer alanlarda da olumlu tetikleyici etkisi olacağının farkında"...

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Brüksel'de AB Komisyonu'nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc ile birlikte Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ulaştırma Diyaloğu Toplantısı’na katıldı. Bakan ayrıca, AB Komisyonu Çevre, Denizcilik ve Balıkçılıktan Sorumlu Üyesi Karmenu Vella ile görüştü. Arslan, temaslarının ardından Türkiye’nin AB Daimi Temsilciliği’nde basın toplantısı düzenledi.

Türkiye Avrupa Birliği Yüksek Düzeyli Ulaştırma Diyaloğu toplantısının Avrupa Birliği’yle ilişkileri geliştirme açısından oldukça verimli geçtiğini söyleyen Arslan, şunları söyledi; “Toplantıda Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi geliştirmenin yanı sıra var olan taleplerimizi ve mevcut sorunlarımızı da masaya yatırma şansı yakaladık. Bugün yeniden ivme kazandırılan Yüksek Düzeyli Ulaştırma Diyaloğu mekanizması kapsamında gerçekleştirecek düzenli toplantılar sayesinde yakın gelecekte bu sorunların da çözüleceğini umuyorum.” 

Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi’nin görüşülen konuların başında geldiğini söyleyen Arslan, Türkiye-Bulgaristan sınırında karayolu ve demiryolu geçişleri konusunda yaşanan sıkıntıları da ele aldıklarını, bu sorunun çözülmesi için AB Komisyonu'ndan destek talebinde bulunduklarını belirtti.

Toplantıda karayolları güvenliği konusunun ele alındığını aktaran Arslan, Türkiye’de ve AB’de yürütülen çalışmalar konusunda bilgi paylaşımında bulunduklarını söyledi. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye taşıyıcılarına uyguladığı kotalar ve bunlardan doğan sorunlara değindiklerini vurgulayan Arslan, “Bazı Avrupa Birliği üyesi devletlerin Türk karayolu taşıyıcılarına uyguladığı Gümrük Birliği’ne aykırı vergi ve ücret uygulamalarından duyduğumuz rahatsızlığı özellikle Bulc nezdinde gündeme getirme şansı yakaladık” dedi.

"Havacılıkta en önemli ortağımız olan AB’yle iş birliğimizi devam ettirmek istediğimizi kendileriyle paylaştık":

Arslan, Türkiye’nin havacılık sektöründe son yıllarda büyük bir atılım gerçekleştirdiğini anımsatarak, şunları söyledi:
“Mevcut durumda yüzde 74’ü tamamlanan büyük İstanbul Havalimanı'nın tamamlanmasıyla havacılıkta çok daha güçlü bir hale geleceğimiz ve uluslararası bir hub konumuna geleceğimiz malumlarınız. Havacılıkta en önemli ortağımız olan AB’yle ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla iş birliğimizi devam ettirmek istediğimizi kendileriyle paylaştık. Bu çerçevede, Türkiye-AB Kapsamlı Hava Taşımacılığı Anlaşması müzakerelerini de ele aldık. ”

Bakan Arslan, AB Komisyonu Üyesi Vella ile de görüşmesine ilişkin, “Bu toplantıda da Avrupa Birliği’nin Akdeniz ve Karadeniz’deki projeler ve girişimlerine, Türkiye’nin hassasiyetlerine özen gösterildiği ve uluslararası hukuktan doğan hak ve çıkarlarımıza saygı gösterildiği sürece aktif katılım sağlayacağımızı özellikle kendisine ilettim” dedi.

"Türkiye’nin kruvaziyer turizmini geliştirmeye yönelik hem İstanbul’da hem Antalya’da olmak üzere üç tane kruvaziyer liman çalışması başlattık":

Kruvaziyer turizmi konusunda özellikle son yıllarda gerek Akdeniz’de gerek Türkiye’de bir düşüş gözlemlendiğini ve bunun engellenmesi ve kruvaziyer turizmin artırılmasına yönelik konuları ele aldıklarını kaydeden Arslan, bu çerçevede Türkiye’nin özellikle kruvaziyer turizmini geliştirmeye yönelik hem İstanbul’da hem Antalya’da olmak üzere üç tane kruvaziyer liman çalışması başlattığını, böylece kapasitenin çok daha artacağını anlattı.

Yüksek Düzeyli Ulaştırma Toplantıları’nın bundan sonra devam etmesi ve müzakerelerin yürütülmesi konusunda mutabık kalındığını söyleyen Arslan, “Edindiğim intiba şu ki Türkiye ve Avrupa Birliği bu iş birliğinin her iki tarafın da menfaatine olduğunun farkında. Özellikle ulaştırma konularında alınacak mesafelerin, diğer alanlarda da olumlu tetikleyici etkisi olacağının farkında. Bence çok olumlu ve çok verimliydi” dedi.

Hatırlanacağı gibi, sizlere en son, TCDD Avrupa Birliği Dairesi Başkanlığı'nın Türkiye Trans-Avrupa Ulaştırma Ağı (TEN-T) İçin Ulaştırma Bilgi Yönetim Sistemi (UBYS) Kurulması Projesi'nin Ankara'da düzenlenen töreninde, AB'nin Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi'ne desteğinin bir kez daha vurgulandığı bildirmiştik TEBA:24 Kasım 2017.

Yıllık Rapor