haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Uluslararası İlişkiler   Diğer Haberler

27.11.2017

Londra'da İlk Türk Sermayeli Yatırım Bankası Dome Group'un Açılışı Başbakan Yıldırım'ın Katılımıyla Yapıldı

Doğuş+Fiba Holding ortaklığıyla kurulan ve açılışına Ferit Şahenk ve Murat Özyeğin'in de katıldıkları Dome'un ana misyonu uzun vadeli yabancı sermaye yatırımlarını Türkiye'ye çekmek, uluslararası yatırım çevrelerinde Türk şirketlerinin çıkarlarını korumak, yatırım merkezleri ve Türk şirketleri arasında köprü kurmak olacak...

Londra'daki İlk Türk Sermayeli Yatırım Bankası olarak faaliyete geçen "Dome Group"un açılışı Başbakan Binali Yıldırım ile Ferit Şahenk (Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı) ve Murat Özyeğin'in (Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı) katılımlarıyla yapıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Başbakan Yıldırım, Dome kelimesinin Türkçe karşılığının "Kubbe", "Çatı" anlamına geldiğini belirterek, şunları söyledi;

"Bu Yatırım Bankası ile yapılacak faaliyetlerde başta ekonomimiz olmak üzere bu işe parasıyla, vaktiyle, nakdiyle katkı sağlayan Doğuş Holding, Fiba Holding ve diğer ortaklar gereken faydayı sağlayacaklar. Hem kendileri, hem de ekonomimiz kazanacak. Bir ilk olması dolayısıyla diğer yatırımcılara örnek teşkil edecek".

Banka'nın kuruluş amacı ve faaliyet sahaları:

Londra'da faaliyet gösterecek olan Dome Group Yatırım Bankası'nın kuruluş amacı, uzun vadeli yabancı sermayeli yatırımları Türkiye'ye çekmek, uluslararası yatırım çevrelerinde Türk şirketlerinin çıkarlarını korumak, yatırım merkezleri ve Türk şirketleri arasında bir köprü kurmak olacak. Banka bu misyonu ile Türk şirketleri ve Holdinglerin güvenilir danışmanı olarak, Türkiye'ye yönelik yatırımları düzenleyecek ve Türk şirketlerinin Afrika, Ortadoğu ve Avrupa gibi pazarlara yayılmasını ve büyümesini destekleyecek.

Bankanın faaliyet göstereceği üç ana alan şöyle belirleniyor:

1. Kredi Fonu: Yatırımcı taahhütlerimizi (mevcut 300 milyon Dolar - önümüzdeki 3 yıl içinde hedeflenen fon büyüklüğü: 1 milyar Dolar), Türk şirketlerinin ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde hazırlanan özel borç ve sermaye finansmanı çözümleri geliştirerek etkin şekilde kullanmak.

2. Şirket Yatırım Hizmetleri: Alım, satım, birleşme ve devralma işlemlerinde şirketleri desteklemek, finansal ve stratejik danışmanlık sunmak.

3. Sermaye Piyasaları: Türk firmalarının uluslararası borç ve sermaye piyasalarına erişimlerini kolaylaştırmak.

Dome'un amacı Türk şirketleri ve yabancı şirketler arasında işbirliği projeleri yaratarak uzun vadeli yatırımları Türkiye'ye çekmek ve aynı zamanda küresel ölçekte uluslararası yatırım çevrelerinde Türkiye ve Türk irketlerinin çıkarlarını korumaktır.

-Dome farklı sektörlere ve Türkiye'ye gelecek doğrudan yabancı sermaye yatırım (Batı, Ortadoğu ve Asya ülkelerinden olmak üzere) kaynaklarının çeşitlendirilmesine ve artmasına odaklanacaktır.

-Dome Türk iş dünyasının küresel finansal merkezlerle (New York, Londra, Hong Kong, Dubai) artan bir bağlantı içinde olmasını sağlayacaktır.

-Dome Türk Yatırım Ajansı, Turquality ve Eximbank'la eşgüdüm içinde ve bütünleşmiş bir anlayışla çalışmayı hedefleyerek, Türkiye'deki stratejik ihracat sektörlerine yatırım akışını hızlandırmaya çalışacaktır.

Bankanın kurucu ve yönetici ortakları arasında önde gelen deneyim kazanmış kuruluş ve bankacılar yer alıyor:

Bankanın ana ortakları arasında yer alan Türkiye'nin en saygın ve büyük holdinglerinden Doğuş Grubu ve Fiba Grubu şirketin kredi fonuna kendi kaynaklarından fon sağlamış olup, özellikle bu grupların finansal hizmetler (Finansbank, Fibabanka, Credit Europe, Garanti) ve yatırım alanlarındaki tecrübelerinden faydalanacakları belirtiliyor. 

Dome Group'un kurucu ve yönetici ortakları arasında önde gelen küresel ve yerel kuruluşlar (Goldman Sachs, Garanti) ile deneyim kazanmış bankacılar bulunuyor. Şirketin kurucu ve yönetici ortakları ile Yönetim Kurulu, Ergun Özen (Garanti Bankası eski Genel Müdürü) Çağlayan Çetin (Goldman Sachs Türkiye eski Genel Müdürü), Murat Özyeğin (Fiba Grubu Yönetim Kurulu üyesi), Süleyman Sözen (Garanti Bankası Yönetim Kurulu Başkanı), Rachid Mohamed Rachid (Kurucu Ortak ve Yönetim Kurulu üyesi) gibi Türk bankacılık ve global yatırım bankacılığı sektörünün deneyimli ve başarılı isimlerinden oluşuyor.

Şirketin yönetici ortaklarının bugüne kadar Türk şirketleri için yaklaşık 100 milyar Dolar'lık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirmiş oldukları ifade ediliyor.

Yıllık Rapor