haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Genel

22.11.2017

ETKB, Elektrik Santralları Toplu Açılış Töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önümüzdeki yılın ilk aylarında yerli kömürün teşviki konusunda önemli bir müjde açıklanacak.-Rahatsız olsanız da olmasanız da biz nükleer enerjiyi yapacağız"...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, "Yıl sonu itibariyle 8.222 MW kurulu güç ve 2.774 adet tesisle birlikte ülkemizin tarihindeki en büyük yatırım yılını gerçekleştireceğiz.-Toplam üretim tesisi yatırım büyüklüğü yaklaşık 9 milyar dolar değerinde"...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca kamu ve özel sektör tarafından inşa edilen ve bu yıl yapımı tamamlanarak hizmete alınan santrallar için 21 Kasım 2017 tarihinde Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde, "2017 Yılı Elektrik Yatırımları Toplu Açılış Töreni" düzenlendi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu törenle yıl bitmeden 6.090 MW gücünde 1.583 tesisin ülkeye kazandırıldığını belirterek, "Bu tesislerin kurulu güç bakımından yaklaşık yüzde 78'lik kısmı lisanslı, yüzde 22'lik kısmı ise kendi tüketimini karşılamaya yönelik olarak hayata geçirilen lisanssız elektrik santrallarından oluşuyor. İnşallah yıl sonuna kadar yaklaşık 1.191 adet toplam 2.132 MW'lık elektrik üretim tesisini daha devreye alacağız. 2017 yılında toplam 2.774 adet ve 8.222 MW'lık tesis Türkiye'ye kazandırılacak. Böylece bir yılda devreye giren üretim santralları açısından yeni bir rekora imza atıyoruz" dedi.

Erdoğan, elektrik üretiminde 10 bin 550 MW olan yerli kömürün kurulu gücüne yakında 5 bin MW daha ilave kapasite ekleneceğini de açıkladı, "Önümüzdeki yılın ilk aylarında yerli kömürün teşviki konusunda önemli bir müjde açıklanacak” dedi.

Erdoğan, "Biz geldiğimiz zaman doğru dürüst hidroelektrik santral yoktu, yoğun bir şekilde hidroelektrik santraller artmaya başladı, göletler artmaya başladı. Termik santrallerde yoğun bir hareketlenme başladı. Güneş enerjisinde, rüzgar enerjisinde önemli adımlar atılmaya başlandı. Şu anda enerji dendiği zaman onun altyapısını oluşturan ne varsa Türkiye artık bunları kullanır hale geldi. Şimdi nükleere giriyoruz, nükleer de birilerini rahatsız ediyor. Rahatsız olsanız da olmasanız da biz nükleer enerjiyi yapacağız. Biz bu enerjiyi kilovatsaatte ne kadar daha ucuza halkımıza ulaştırırız, bunun derdi içindeyiz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise "Bu yıl devreye alınan elektrik üretim tesislerinin toplam yatırım büyüklüğü yaklaşık 9 milyar dolar değerinde. Türkiye tarihimizde sadece kurulu güç değil, rakamsal olarak da yeni bir rekor" dedi. Enerji sektörüne kamu-özel iş birliğiyle 100 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını kaydeden Albayrak, "Artan arama ve sondaj çalışmalarıyla sadece son 1 yılda rezervimize toplam 1,5 milyar ton yeni rezerv ilave ettik. Bu toplam rakamın bugünkü ekonomik değerini ifade etmek gerekirse yaklaşık 350 milyar dolarlık bir kömür değerimiz bulunuyor. Böylesine önemli bir kaynağı çevre dostu yeni nesil termik santrallerle ekonomiye kazandırmak zorundayız" dedi.

Yıllık Rapor