haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Genel

19.9.2017

UDH Bakanı Ahmet Arslan'ın Önemli Açıklamaları

"3. yeni havalimanı inşaatında yüzde 65 ilerleme sağlamış durumdayız.-90 milyon yolcuya hizmet eden kısmını 29 Ekim 2018'de açmış olacağız.-Kanal İstanbul Projesi'nde zemine yönelik ve tatlı su akışkanlığı için tatlı su sondajları yapılacak. Çıkan malzeme var, toprak taş gibi... Toprağın bir kısmı tarım arazilerine ve üçüncü havalimanının yanındaki yerlere doldurulacak. Suni adalar da yapacağız Marmara'ya. Ülkemize gelir elde edecek lojistik merkezleri olacak...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme (UDH) Bakanı Ahmet Arslan büyük ulaştırma projeleri hakkında basına bilgi verdi.

Arslan, 3. yeni havalimanı inşaatına ilişkin şu açıklamalarda bulundu; “3. yeni havalimanı inşaatında yüzde 65 ilerleme sağlamış durumdayız ve 30 binin üzerinde çalışan, 3 binin üzerinde ağır makina var. Pistlerde çalışmalar hızlandı, uçak inilebilir hale geldi. İki pistte çalışmalar devam ediyor. Her bir pistin yanında yedek bir pist var ve onun yanında da üçüncü bir pist daha var. Her bir pist 3 pistten oluşuyor. İki tanesi bitmek üzere 90 milyon yolcuya hizmet eden kısmını 29 Ekim 2018'de açmış olacağız. 2023'de ise 200 milyon yolcuya hizmete edecek, 6 ayrı pistle hizmet veriyor olacağız. A180 dediğimiz dünyanın en büyük uçaklarının 4 tanesini aynı anda ağırlayabileceğiz. İnsanlar Afrika'ya, Orta Doğu'ya, Asya'ya rahat rahat uçabilecek.

Başlangıçta 100 bin kişiye istihdam sağlayacağız. İstihdam seferberliğinin olduğu bir dönemdeyiz, 1 milyon 200 bin kişiye istihdam sağladık bugüne kadar. 2023'te ise 225 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Yan sektöre de aynı şekilde katkı sağlayacak".

"Petrol tankerleri boğazdan geçerken patlama riskine karşın İstanbul Boğazı'nı korumak adına Karadeniz ve Marmara üzerinden bir kanal yapmak istedik.":

Öte yandan Arslan, Kanal İstanbul Projesi için;  "...ülkemiz için ve dünya için de önemli bir proje… Petrol  tankerleri boğazdan geçerken patlama riskine karşın İstanbul Boğazı'nı korumak adına Karadeniz ve Marmara üzerinden bir kanal yapmak istedik. Son geldiğimiz noktada ihale yaptık firmayı belirledik. Çalışmalara başladık.

Uzmanlarımız ve öğretim üyelerimizle çalışıyoruz. İstanbul'un tatlı su kaynaklarının Trakya'da olduğunu düşünürsek onlara da zarar vermeden sondajlar yapıyoruz. Zemine yönelik ve tatlı su akışkanlığı için tatlı su sondajları yapılacak. Bu etüdün sonuna göre, yapımı ve finansal modelleri de uygulamaya başlayacağız. Çıkan malzeme var, toprak taş gibi... Toprağın bir kısmı tarım arazilerine ve üçüncü havalimanının yanındaki yerlere doldurulacak. Suni adalar da yapacağız Marmara'ya. Ülkemize gelir elde edecek lojistik merkezleri olacak." ifadelerini kullandı.

Hatırlanacağı gibi sizlere en son Bakanlığın, 3 firmadan pazarlık usulüyle tekliflerini aldığı Kanal İstanbul Projesi'nin fizibilite etüdü ihalesini kazanan Yüksel Proje firması ile 3 Ağustos 2017 tarihinde 34,9 milyon TL'lik mukavele imzaladığını, mega Proje'nin fizibilite etüdlerinin 2018 yılı sonunda teslim edilmesinin beklendiğini bildirmiştik TEBA:1827/ 4 Ağustos 2017.

"2020'de Rize Artvin Havalimanı'nı hizmete sokacağız":

Arslan ayrıca, geçtiğimiz Şubat ayında 1 milyar TL'lik mukavelenin Cengiz İnşaat+Aga Enerji İş Ortaklığı ile imzalanan Rize Artvin Havalimanı yapım işine yönelik;  "Dünyanın ikinci denize yapılmış havalimanı Ordu-Giresun'du şimdi ikincisi olan Rize Artvin Havalimanı'na başladık. İşimiz zor denizi dolduracağız ama 2020'de bu havalimanını da hizmete sokacağız. Gürcistan'dan Batum'dan da Rize-Artvin'e gelenler olacak. Turizm açısından da gelen turist kolay bir şekilde gezmek istediği yere erişmek ve kolay bir şekilde dönmek ister. Turist açısından da çok önemli bir destinasyon olacak." dedi.

Son olarak Arslan, " Filyos Endüstri Bölgesi kuruluyor. Amacımız, Filyos Limanı üzerinden yükleri Anadolu'ya Doğu'ya Güney'e gönderebilmek... Büyük bir liman, hat liman dediğimiz bir liman. Biz özellikle Filyos'da demiryolu bağlantısı da yapmış olacağız. Tüneller ve bölünmüş yollarla çok ciddi bir üretim olacak. Çok büyük bir lojistik üssü olacak." dedi.

Bilindiği gibi Bakanlık, Filyos Limanı demiryolu iltisak hatları bağlantısı projelerini de yatırım programı kapsamına alarak etüd işleri ihalesini gerçekleştirdi.

Yıllık Rapor