haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Yurtdışı Haberler   Uluslararası İlişkiler   Doğalgaz

14.9.2017

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak'ın Azerbaycan Temasları

Azeri-Çırak-Güneşli (AÇG) petrol yataklarının üretim ve paylaşım anlaşmasının süresi 2050 yılına kadar uzatıldı.-Bakan Albayrak, "Türkiye, Azerbaycan'daki tüm projelere önem atfetmeye ve ülkedeki yeni fırsatlarda önemli bir ortak olmaya devam edecektir"...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın 14 Eylül 2017 tarihinde yapmış olduğu Azerbaycan ziyaretinde, Azeri-Çırak-Güneşli (AÇG) petrol yataklarının üretim ve paylaşım anlaşmasının süresinin 2050 yılına kadar uzatılmasına ilişkin tören düzenlendi.

Törende, Güney Gaz Koridorundan uzun süre önce Şahdeniz Faz 1'den çıkarılan gazın zaten Bakü-Tiflis-Erzurum Boru Hattı ile Türkiye'ye akmaya başladığını hatırlatan Albayrak, "Şahdeniz Faz 2 kapsamında Türkiye ve Azerbaycan, bir taraftan Azerbaycan gaz ticaretine katkıda bulunurken diğer taraftan hem Türkiye hem Avrupa gaz piyasaları için önemli bir kaynak çeşitlendirmesini sağlayacak TANAP projesini hayata geçirmiştir. TANAP, iki ülkenin güçlü birlikteliğinin, verimli ve 'kazan-kazan' birlikteliğinin sembolü olarak önümüzdeki yılın ikinci yarısı açılışının da gerçekleşmesiyle özellikle Avrupa arz güvenliği açısından tarihi bir yapı taşı olacaktır" dedi.

"Azerbaycan'daki yatırımlarımızı büyütmeye devam edeceğiz":

Albayrak, AÇG'nin Azerbaycan'ın sınırsız kaynaklarının simgesi haline geldiğini, dünya piyasalarına güvenilir bir petrol kaynağı olarak önemli katkı sağladığını belirtti. AÇG'nin ortaklarından olan Türkiye Petrollerinin (TP) Azerbaycan'daki diğer uluslararası projelere de katılarak faaliyetlerini her geçen gün artırdığını, SOCAR ile TP arasındaki ortaklığın TP'nin 1996'da Şahdeniz projesine katılmasıyla ivme kazandığını kaydeden Albayrak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"TP, 2014'te Şahdeniz sahasındaki yüzde 10 hisse artışıyla birlikte yüzde 19 hisseye ulaşarak projenin en büyük ikinci yatırımcısı konumuna gelmiştir. 23 senedir AÇG projesinin ortağı olan TP, bugün atılan imzalarla, güvene dayalı partnerliği 2049 yılına kadar uzatarak, Azerbaycan'a olan güvenini bir kez daha belirtmekten onur duymaktadır. Türkiye, Azerbaycan'daki tüm projelere önem atfetmeye ve ülkedeki yeni fırsatlarda önemli bir ortak olmaya devam edecektir. Azerbaycan'daki yatırımlarımızı büyütmeye devam edeceğiz."

Hatırlanacağı gibi, Bölgedeki ilk uluslararası ve en büyük proje olma niteliğini taşıyan "Azeri, Çırak ve Güneşli sahalarının geliştirilmesi" projesi ile Hazar'dan ilk petrol üretiminin başlatılması hedeflenmişti TEBA:18 Ağustos 1997.

Bakan Albayrak, Cumhurbaşkanı Aliyev ile de görüştü:

Albayrak ayrıca, Bakü'de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile de görüştü. Aliyev, iki ülke arasındaki enerji alanındaki iş birliğinin daha da pekişeceğini belirtti. Bakan Albayrak da, "Enerji alanındaki iş birliğimiz dünyaya örnek teşkil ediyor. İş birliğimizi yeni projelerle daha da büyüteceğiz" dedi. Görüşmede, iki ülkenin ortaklaşa gerçekleştirdiği enerji projeleri konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Yıllık Rapor