haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Limanlar   Özelleştirme   Şirket Haberleri

1.8.2017

Akfen Holding, Mersin Limanı'ndaki Hisselerinin %40'ını Avustralyalı IFM Investors'a Sattı

Akfen Holding, Mersin Limanı'ndaki yüzde 50 hissedeki yüzde 40'lık payı 869 milyon Dolar'a Avustralyalı altyapı fon yönetim şirketi IFM Investors'a devretti...

Akfen Holding,  Mersin Uluslararası Limanı'ndaki yüzde 40 hissesini Avustralyalı altyapı fon yönetim şirketi IFM Investors'a devretti. Satış öncesi  Mersin Limanı'nın yüzde 50'sine sahip olan Akfen Holding yüzde 40 hissenin satışından 869 milyon Dolar gelir elde edecek.

2017 yılında Akfen Yenilenebilir Enerji'nin yüzde 33'ünü EBRD ve IFC'ye, TAV Havalimanları Holding'deki yüzde 8.1'lik hissesini Fransa merkezli Aéroports de  Paris şirketine devreden Akfen Holding,  Türkiye'ye bir başka dev yabancı yatırımı daha çekmeyi başararak  Mersin Uluslararası Limanı'ndaki yüzde 50 hissedeki yüzde 40'lık payın 869 milyon dolara devri için Avustralyalı altyapı fonu IFM Investors ile hisse devir sözleşmesi imzaladı. Akfen Holding'in gerçekleştirdiği satışla  Mersin Limanı'nın tamamı için biçilen bedel de 2 milyar 172 milyon 500 bin Dolar olarak belirlenmiş oldu. 

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı  Hamdi Akın:

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı  Hamdi Akın, elde edilecek geliri 6,9 milyar liralık yatırım projelerinde kullanmaya devam edeceklerini kaydederek; "Türkiye'ye yapmış olduğumuz yatırımlara yabancı sermayeyi ortak ederek 'taze döviz'in ülkemize girişini blok hisse satışı yoluyla yapmaya çaba gösteriyoruz. Bu tür hisse ihraçları en değerli ihracat kalemi sayılmalıdır. Şirketlerimizi ölümsüzleştirmek için yapılan bu hisse ihracı Türkiye ekonomisine duyulan güvenin önemli bir göstergesidir" dedi.

Holding, hisse ihracı karşılığında  Türkiye'ye yaklaşık 869 milyon Dolar'lık nakit girişi sağlayacak, buradan elde ettiği geliri Türkiye'de hayata geçireceği toplam 6 milyar 935 milyon liralık yatırım paketinde kullanacak. Toplamda bin 380 kişilik istihdam yaratan paketinin en önemli iki ayağını 3.9 milyar TL'lik  Isparta,  Eskişehir ve  Tekirdağ'daki şehir hastaneleri ve 2 milyar 250 milyon liralık yenilenebilir enerji projeleri oluşturuyor.

Akın, anlaşma maddelerine göre kalan yüzde 10'luk payla " Mersin Uluslararası Limanı Yönetim Kurulu Başkanlığı" pozisyonunu koruyacak. Mersin Limanı'nda Akfen Holding'in diğer ortağı ise yüzde 50'lik payla PSA Grubu.

Hatırlanacağı gibi, Mersin Limanı'nın İşletme Hakkı,  özelleştirme ihalesi sonucunda, Akfen Holding A.Ş ve PSA International Pte Ltd (PSAI) ortak girişim grubu tarafından kurulan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.'ye, 2007 yılında 36 yıl süreyle devredilmişti.  TEBA:21 Mayıs 2007 

Akfen Holding- PSA International Pte Ltd (PSAI) Ortak Girişim Grubu, Liman genişletme yatırımı sonucunda, Aralık 2016'da Mersin Limanı Doğu Akdeniz Terminali’nin açılışını yapmıştı TEBA:1794/ 16 Aralık 2016

Yıllık Rapor