haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler

27.7.2017

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Önemli Açıklamaları

"2009'dan bu yana ilk kez borçlanma ihtiyacı limitin içinde kalamayabilir. Bu sene alınan tedbirlerin etkisiyle öngörülenden daha fazla borçlanılacak. Genel anlamda yıl sonu için büyüme yüzde 5'e yakın gözüküyor. Bir şok yaşamazsak veya Almanya gibi ülkelerle yaşadığımız bu sıkıntılar ekonomide önemli bir yansıma bulmazsa turizmdeki, AB'deki toparlanma dış talebi destekleyici nitelikte. İç talepte de göreceli bir ivme söz konusu"...

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, son ekonomik duruma yönelik önemli açıklamalar yaptı.

Hazine'nin borçlanma limitini artırabileceğine işaret eden Şimşek, "2009'dan bu yana ilk kez borçlanma ihtiyacı limitin içinde kalamayabilir. Bu sene alınan tedbirlerin etkisiyle öngörülenden daha fazla borçlanılacak" dedi. 

"Yıl sonu için yüzde 5 büyüme görebiliriz"

Şimşek, "Birinci çeyrek büyüme piyasanın da bizim de beklentilerimizin biraz üzerinde geldi. Elimizde var olan veriler ikinci çeyreğin de güçlü olduğunu gösteriyor. Üçüncü çeyrek muhtemelen baz etkisiyle beraber yine yüksek olacak" dedi ve şöyle konuştu:

"Genel anlamda yıl sonu için büyüme yüzde 5'e yakın gözüküyor. Bir şok yaşamazsak veya Almanya gibi ülkelerle yaşadığımız bu sıkıntılar ekonomide önemli bir yansıma bulmazsa, turizmdeki, AB'deki toparlanma dış talebi destekleyici nitelikte. İç talepte de göreceli bir ivme söz konusu."

"İlave reformlara ihtiyacımız var":

Türkiye'nin reform konusuna eğilmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, "Türkiye önümüzdeki 10 yılda yüzde 5-6 patikasına oturabilir. Bizim yatırım ortamını ve rekabet gücünü artırıcı, hukuk sistemine olan güveni pekiştirecek ilave reformlara ihtiyacımız var. Türkiye'nin lig artırabilmesi için. Yani yüksek gelir grubu ülkeleri arasına girebilmesi için, bir taraftan hukuk devleti ilkesini pekiştirmemiz ve yatırım ortamını daha da iyileştirmemiz" değerlendirmesini yaptı.

 "Faizleri düşürmek için daha çok tasarruf yapmamız lazım":

Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı faiz kararıyla ilgili konuşan Şimşek, "MB'nin ne yapması gerektiği konusunda ben yorum yapmam, Türkiye'de faizler yüksek mi, evet. Merkez Bankası üzerinden yapacağımız tartışmalarla faizi kalıcı aşağı çekemeyiz" dedi.

Şimşek şöyle devam etti: "Fon talebimiz yüksek, ama fon arzımız, yan tasarruf oranlarımız nispeten düşük kalıyor. Faizleri düşürmek için daha çok tasarruf yapmamız ve bunları doğru yere yönlendirmemiz lazım"

"Gıdanın enflasyona etkisi daha makul düzeyde seyredecek":

Gıda Komitesi'nin çalışmalarının etkisi göstermeye başladığını dile getiren Şimşek şunları söyledi: "Gıda Komitesi sadece kısa vadeli unsurlara bakmıyor, en önemlisi orta-uzun vadede özellikle bu arz zincirini masaya yatırdık. Gıdanın enflasyona etkisi daha makul düzeyde seyredecek"

"Hiçbir Alman şirketi ile ilgili soruşturma yok":

Almanya'nın Türkiye için önemli bir ticari partner olduğunu söyleyen Şimşek, "Uluslararası alanda yaşadığımız siyasi gerginlikleri -haklı olsak dahi- ekonomiye yansımasını minimize etme çabasındayız. Almanya ile bir iletişim kazası yaşanmış, bir liste var, son derece yanlış, biz şimdi bunu geri çektik" dedi. Şimşek, hiçbir Alman şirketi ile ilgili soruşturmanın söz konusu olmadığını belirterek, "Belki maksadı aşan bir yazışma olmuş olabilir" diye konuştu.

Yıllık Rapor