haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Konferanslar   Doğalgaz

11.7.2017

22. Dünya Petrol Kongresi (II)

IEA Başkanı Birol: "ABD'nin sırf kaya gazından ürettiği gaz 2 tane Katar seviyesine geldi, ABD yakında kendi ülkesindeki gaz ihtiyaçlarını karşılayacak ve çok yakında önemli bir gaz ihracatçısı haline gelecek. ABD petrolü piyasaya bolluk getirecek bu da fiyatlarda aşağı yönlü baskı yaratacak"...

Rusya Enerji Bakanı Novak: "Akkuyu Nükleer Santralının ilk ünitesinin 2023 yılında işletmeye alınmasını planlıyoruz"...

SOCAR Başkanı Abdullayev: "Türkiye'ye planlanan 19,5 milyar Dolar'lık yatırımın, 12,6 milyar Dolar'lık kısmı tamamlandı"...

Dünya Petrol Konseyi tarafından 9-13 Temmuz 2017 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenmekte olan 22. Dünya Petrol Kongresi'nde yapılan önemli konuşmaları sizlere sunmaya devam ediyoruz. 

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol Kongre kapsamında basına yaptığı açıklamada, ABD'nin kaya gazı ve kaya petrolü devrimiyle birlikte hem doğalgazda hem petrolde dünyanın 1 numaralı üreticisi durumuna geldiğini bildirdi.

Birol, "ABD'nin sırf kaya gazından ürettiği gaz 2 tane Katar seviyesine geldi, ABD yakında kendi ülkesindeki gaz ihtiyaçlarını karşılayacak ve çok yakında önemli bir gaz ihracatçısı haline gelecek, yani ABD petrol ve doğalgazda kayagazı ve kaya petrolü üretim artışıyla süper güç haline geldi" dedi. 

ABD petrolünün bu kadar artmasının petrol  fiyatlarına aşağı yönlü baskı yaptığını belirten Birol, "OPEC ülkeleri petrol arzını kısıtlayarak fiyatları artırmak için önemli karar aldılar. Ama ABD petrolüyle piyasada kıtlıktan çok bolluk var. O bakımdan fiyatlar da düşmüş durumda. ABD petrolü piyasaya bolluk getirecek bu da fiyatlarda aşağı yönlü baskı yaratacak" dedi Petrol  fiyatlarının düşük olmasının Türkiye gibi ülkeler için iyi olduğunu belirten Birol, "cari açığa bakınca bunun büyük kısmı petrol  ve doğal gaz ithalatına gidiyor, o bakımdan fiyatın düşük kalması bizim ekonomimiz açısından son derece güzel bir haber" dedi.  

Rusya Enerji Bakanı Novak, "Akkuyu Nükleer Santralının ilk ünitesinin 2023 yılında işletmeye alınmasını planlıyoruz":

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Kongre'de yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ilk nükleer santralı Akkuyu'ya ilişkin Türk yetkililerle görüştüklerini belirtti ve "Akkuyu Nükleer Santralının ilk ünitesinin 2023 yılında işletmeye alınmasını planlıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde işletmeye alınması için uğraş veriyoruz" dedi. 

Novak ayrıca Türk Akımı Projesi'nin deniz kısmının inşasında 50 kilometrenin tamamlandığını kaydederek "Türkiye yakında, projenin çıkış noktalarına ilişkin gerekli belgeleri Rus tarafına verecek" dedi.

SOCAR Başkanı Abdullayevv, "Türkiye'ye planlanan 19,5 milyar Dolar'lık yatırımın, 12,6 milyar Dolar'lık kısmı tamamlandı":

SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev de yaptığı açıklamada, şirketlerinin geçen yıl Türkiye’ye yatırım yapan en büyük dış yatırımcılardan biri olduğunu kaydetti.

Abdullayev, Petkim, Petlim, STAR Rafineri ve Trans Anadolu Boru Hattı Projesi (TANAP) gibi dev projeleri kapsayan ve bugüne kadar toplam 18 milyar Dolar olarak açıklanan yatırım planlamalarının revize edildiğini aktararak, "Şimdi Türkiye'ye planlanan 19,5 milyar Dolar'lık yatırımın, 12,6 milyar Dolar'lık kısmı tamamlandı. Ege Bölgesi’nin en derin limanı olan Petlim’in ardından şu ana kadar yüzde 90’ı tamamlanan ve gelecek yıl faaliyete başlayacak olan STAR Rafineri’nin Türkiye’nin cari açığını kapatmada önemli rol oynayacağını düşünüyoruz. 6 milyar Dolar'lık bir yatırım olan STAR Rafineri’nin yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi olacak" dedi.

Azerbaycan’daki Şahdeniz gazını Avrupa’ya taşıyacak projenin Türkiye ayağı olan TANAP'ın gelecek yıl ilk gazı ülkeye getireceğine de dikkati çeken Abdullayev, 2020 yılında bu hattı kullanarak 16 milyar metreküp gazı Avrupa’ya ihraç edeceklerini kaydetti.

Abdullayev, Şahdeniz Projesi'nin ikinci fazı olan ve toplam 40 milyar Dolar'lık yatırımla gerçekleştirilen Güney Gaz Koridoru Projesi'nin, Türkiye ve Avrupa’nın enerji güvenliği açısından önem arz ettiğine değinerek, "3 bin 500 kilometrelik boru hattı ve 4 bölümden oluşan projenin ilkini, yüzde 94’ü tamamlanan Şahdeniz-2 Projesi, sonraki bölümlerini ise yüzde 87’si tamamlanan Güney Gaz Koridoru’nun genişletilmesi, yüzde 77,3’ü tamamlanan TANAP ve yüzde 44,7’si tamamlanan TAP boru hatlarının inşası oluşturuyor. TANAP’ın Eskişehir’e kadar olan kısmının ise yüzde 85,4’ü tamamlandı, 2018 yılı içinde Türkiye’ye ilk gaz akışını sağlamayı hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Yıllık Rapor