haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Yurtdışı Haberler   Araştırma   Uluslararası İlişkiler

10.7.2017

G20 Sonuç Bildirgesi

Bildirgede; terörle mücadele, küresel ticaret, iklim ve Afrika ile işbirliği konuları yer aldı...

Bildirgeden: "Büyüme beklentileri cesaret verici olmasına karşın büyüme hızı halen arzulanandan zayıf. Büyümeyi hızlandırmak ve aşağı yönlü risklere karşı korumak için uluslararası ekonomik ve mali iş birliğine bağlılığımız devam ediyor. Uluslararası ticaret ve yatırım, büyümenin, üretkenliğin, inovasyonun, istihdam oluşturma ve geliştirmenin önemli motorlarıdır. Haksız ticaret uygulamalarını da içeren korumacılıkla mücadeleye devam edeceğiz. Özellikle ticaret ve yatırım için olumlu bir ortam teşvik edeceğiz"...

Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesi açıklandı. G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde “terörle mücadele, küresel ticaret, iklim ve Afrika ile işbirliği” konuları yer aldı. Bildirgede, “Terörizm, yerinden olma, yoksulluk, açlık ve sağlık tehditleri, istihdam oluşturma, iklim değişikliği, enerji güvenliği ve eşitliğin dahil olduğu küresel toplumun temel zorluklarını ele almaya karar verdik. Gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere diğerleri ile birlikte çalışarak bu zorlukları çözmeye devam edeceğiz” denildi.

Bildirgede, büyüme beklentileri cesaret verici olmasına karşın büyüme hızının halen arzulanandan zayıf olduğuna işaret edilerek, liderlerin büyümeyi hızlandırmak ve aşağı yönlü risklere karşı korumak için uluslararası ekonomik ve mali iş birliğine bağlılıklarını tekrar teyit ettikleri bildirildi. 

"Uluslararası ticaret ve yatırım için olumlu bir ortam teşvik edeceğiz":

"Uluslararası ticaret ve yatırım, büyümenin, üretkenliğin, inovasyonun, istihdam oluşturma ve geliştirmenin önemli motorlarıdır" denilen bildirgede, şunlar kaydedildi: "İki taraflı ve karşılıklı avantaj sağlayan ticaret ve yatırım çerçevelerinin ve ayrımcılık yapılmama ilkesinin önemini belirterek piyasaları açık tutacağız ve haksız ticaret uygulamalarını da içeren korumacılıkla mücadeleye devam edeceğiz ve bu bağlamda yasal ticaret savunma araçlarının rolünü tanıyacağız. Özellikle ticaret ve yatırım için olumlu bir ortam teşvik ederek, düzgün bir hareket alanı sağlamaya çalışacağız." 

Öngörülebilir ve karşılıklı yarar sağlayan ticaret ilişkileri için şeffaflığın da önemine işaret edilen bildirgede, "Bu amaçla, Dünya Ticaret Örgütü, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından mevcut izleme görevleri çerçevesinde izleme faaliyetlerine değer veriyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu. 

Bildirgede, üzerinde anlaşmaya varılan uluslararası standartlara dayanan, açık ve esnek mali sistemin, sürdürülebilir büyümeyi desteklemek için çok önemli olduğu belirtilerek, liderlerin anlaşmaya varılan G20 finansal sektör reform gündeminin sonuçlandırılması ve zamanında, eksiksiz ve tutarlı biçimde uygulanması konusunda kararlı davranmaya devam ettikleri vurgulandı. 

Paris İklim Değişikliği Anlaşması:

Bildirgede, Paris İklim Değişikliği Anlaşması'na ilişkin ABD’nin anlaşmadan çekilme kararının not edildiği belirtilerek, "Diğer G20 liderleri, Paris Anlaşması'nın geri dönülemez olduğunu belirtiyor" ifadeleri kullanıldı. Bildirgede ayrıca liderlerin Paris Anlaşması konusundaki güçlü taahhüdü teyit ettikleri vurgulandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Paris Anlaşması'nın parlamentomuzdan geçmemesini düşünüyoruz":

Öte yandan, G20 toplantısında Paris İklin anlaşması ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Anlaşma kapsmaında gelişmekte olan ülkeler sınıfında değerlendirilip böylece Yeşil İklim Fonu'ndan pay alma durumu olmaz ise, Paris İklim anlaşmasının TBMM'den geçirilmeyeceğini belirtti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi;

"İklim ve enerji ile alakalı olarak bu konuda da burada onu açıkça söylemek durumundayım, özellikle müzakerelerin yapıldığı dönemde imzayı attık fakat dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Hollande'ın bize vermiş olduğu bir söz vardı. Bu söz, bizi gelişmiş ülkeler sınıfında değil, gelişmekte olan ülkeler sınıfında olduğumuz için oradaki mali yaptırımların karşılanacağı taahhüdünde bulundular. Bizler de dedik ki 'Eğer bu gerçekleştirilirse parlamentodan geçer, aksi takdirde bu, parlamentodan geçmez.' Nitekim şu anda henüz parlamentodan geçmemiştir, dolayısıyla Amerika'nın attığı bu adımdan sonra bizim de durduğumuz konum şu anda parlamentodan geçmemesi istikametindedir. Bunu da özellikle ifade etmek isterim."

Yıllık Rapor