haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Makro Veriler

12.6.2017

Cari Açık Nisan Ayında 3,6 Milyar Dolar Oldu

Cari işlemler açığı, Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 542 milyon dolar azalarak 3 milyar 615 milyon Dolar olarak gerçekleşti...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2017 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı. 

Cari işlemler açığı, Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 542 milyon Dolar azalarak 3 milyar 615 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 33 milyar 227 milyon Dolar oldu. 

Ödemeler dengesinde,  bir önceki yılın aynı ayına göre, dış ticaret açığının gerilediği, hizmet gelirlerinin,seyahat kalemindeki net gelirlerin artmasıyla, arttığı tespit ediliyor.

Dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 563 milyon Dolar azaldı ve 3 milyar 533 milyon Dolar oldu. Bunda, petrol fiyatlarındaki düşüşün ithalat kalemine düşüş olarak olumlu yansımasının etkisi olduğu ileri sürülüyor.

Hhizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirler ise 346 milyon Dolar artarak 1 milyar 112 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 199 milyon Dolar artarak 888 milyon Dolara yükseldi. Turizmdeki toparlanmayla birlikte turizm gelirlerinde bir miktar artış olmasının etkili olduğu ifade eidliyor. 

 

Yıllık Rapor