haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Şirket Haberleri

30.5.2017

OMV Petrol Ofisi'nin Vitol Grubu'na Satışı

Avusturyalı enerji şirketi OMV'nin, yüzde 100 hissesine sahip olduğu Petrol Ofisi'nin tüm hisselerini 1 milyar 368 milyon Euro'ya Hollandalı Vitol Group'a satma kararına ilişkin Rekabet Kurumu izin verdi...

Avusturyalı enerji şirketi OMV'nin, yüzde 100 hissesine sahip olduğu Petrol Ofisi'nin tüm hisselerini 1 milyar 368 milyon Euro'ya Hollandalı Vitol Group'a satma kararına ilişkin Rekabet Kurumu izin verdi. Söz konusu satış ve devir işlemlerinin bu yılın üçüncü çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. OMV'nin satıştan elde edeceği net gelir ise kur etkisiyle birlikte 1,1 milyar Euro olacak.

Rekabet Kurulu kararında şu ifadeleri kullandı; "OMV Aktiengesellschaft tarafından doğrudan kontrol edilen OMV Petrol Ofisi Holding A.Ş.'nin paylarının %100'ünün Vitol Investment Partnership Limited tarafından dolaylı olarak kontrol edilen VIP Turkey Enerji A.Ş. tarafından devralınması işlemine izin verildi."

Vitol Grubu bünyesinde 10 ayrı şirket bulunuyor ve şirket en büyük operasyonlarını Cenevre, Houston, Londra ve Singapur'da olmak üzere 40 ayrı ofiste faaliyet gösteriyor.

Şirketin 2014'de 270 milyar dolar olan hasılatı petrol fiyatlarındaki gerileme ile 2015'de 168 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Rafinaj, ticaret, depolama, elektrik üretimi gibi alanlarda faaliyetleri bulunan şirket, yıllık 303 milyon ton petrol ve gaz nakliyatı ile günlük 6 milyon ton ham petrol ve ürünün ticaretini gerçekleştiriyor.

Hatırlanacağı gibi, sizlere konuya yönelik verdiğimiz haberimizde, Petrol Ofisi satışının 2. turunda, teklif verenler arasından Opet ile BP'nin elendiğini, Aramco, Petromim-C port ortaklığı, Vitol ve SOCAR firmaları arasında yarışın devam ettiğinin ileri sürüldüğünü bildirmiştik TEBA:1 Aralık 2016.

Türkiye'nin en büyük ikinci özel sektör şirketi konumunda bulunan Petrol Ofisi, halihazırda bin 700'ün üzerinde akaryakıt istasyonu, 1 madeni yağ fabrikası 11 akaryakıt ve 3 LPG dolum terminali, 19 havaalanı ikmal ünitesi ve yaklaşık 1,17 milyon metreküpü aşan depolama kapasitesiyle faaliyetlerini sürdürüyor. 2016'daki toplam satışları 10,68 milyon tona ulaşan ve Türkiye'de bin 709 istasyonu bulunan şirket, 1 milyon metreküp kapasiteyle Türkiye'deki en büyük yakıt deposunu da elinde bulunduruyor.

 

Yıllık Rapor