haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Doğalgaz   Doğalgaz Taşımacılık

5.5.2017

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi

TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol: "Bu yıl sonuna kadar Türkiye-Gürcistan sınırından başlayıp Eskişehir'e kadar uzanacak Faz 0 kısmının mekanik işlerinin tamamının bitirilmesi planlanıyor. Ardından, devreye alma çalışmaları başlayacak. 2018'in Ocak itibarıyla ilk test gazı verilecek. Avrupa'ya gaz verebilmek için gerekli tüm çalışmalar 2019'un Temmuz ayı itibarıyla bitirilecek"...

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Proje'deki gelişmeler ile ilgili bilgi verdi. Projenin Türkiye-Gürcistan sınırından başlayıp Eskişehir'e kadar uzanacak 1.334 km'lik "Faz 0" kısmında yüzde 80'lik ilerleme sağlandığını belirten Düzyol, Eskişehir'in batısından başlayarak Avrupa'ya kadar uzanacak olan kısımda da yüzde 45'lik bir ilerleme kaydedildiğini bildirdi. Projenin toplamına bakıldığında yüzde 70'lik bir ilerleme olduğunu kaydetti.

Çanakkale deniz geçişinin de bu yaz sonunda gerçekleştirileceğini, Çanakkale deniz geçişi için 36 inç çapında ikiz boru hattı döşeneceğini belirten Düzyol, şunları söyledi:

"2018'in Haziran ayında da ticari gaz için hazır olunacak":

"Bu yıl sonuna kadar Faz 0 kısmının mekanik işlerinin tamamının bitirilmesi planlanıyor. Ardından, devreye alma çalışmaları başlayacak. 2018'in Ocak itibarıyla ilk test gazı verilecek. Boru hattı o gazla doldurulacak, hem BOTAŞ'ın hem de Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi'nin payı olarak gaz alınacak. O testler yapıldıktan sonra, inşallah 2018'in Haziran ayında da ticari gaz için hazır olunacak. Operasyon için de çalışmalarımızı başlattık, ciddi miktarda eleman alımı yapıldı. Şu anda onlarla ilgili eğitimler devam ediyor. Bilindiği gibi boru hattının başlangıç kapasitesi 16 milyar metreküp olacak ama 31 milyar metreküpe göre dizayn edildi. İleride Türkiye bu boru hattından 15 milyar metreküp daha gaz alabilecek."

"İlk hesaplamalara göre 3,2 milyar Dolar tasarruf ettik":

Düzyol, TANAP'ta revize ettikleri bütçenin 8,5 milyar Dolar olduğunu ve ilk hesaplamalarına göre 3,2 milyar Dolar tasarruf sağladıklarını da belirtti. Bu yatırım tutarının biraz daha düşebileceğine dikkati çeken Düzyol, "Yatırım dönemi ve bankalarla yapılan müzakereler devam ediyor. Şu ana kadar imzaladığımız kontrat miktarı ise 5 milyar Dolar'ın üzerinde. Uluslarası finans kuruluşlarından sağlanan finansmanlar da yakın zamanda kullanılmaya başlanacak" dedi.

"Avrupa'ya gaz verebilmek için gerekli tüm çalışmalar 2019'un Temmuz ayı itibarıyla bitirilecek":

Takvimlerine göre Avrupa'ya gaz verebilmek için gerekli tüm çalışmaların 2019'un Temmuz ayı itibarıyla bitirileceğini aktaran Düzyol, şunları kaydetti:

"Trans Adriyatik Boru Hattı'nın (TAP) da ilk gaz alma tarihi 2020'nin başı olarak görünüyordu. Yapılan açıklamalar gösteriyor ki, TAP'ta bir miktar gecikme olacak. O yüzden bizim de bir süre beklememiz gerekecek ama TAP gecikmeli de olsa tamamlanacaktır, çünkü Türkiye-Yunanistan sınırında bu gazın 9 büyük alıcısı var. 15 yıllık bir süre için taahhütler verilmiş durumda. Taşı ya da öde taahhütleri bunlar. TANAP her halükarda hazır olacak. TANAP, Güney Gaz Koridoru'nu oluşturan boru hatları içinde en iyi ilerleyen, en maliyet etkin gerçekleştirilen proje. Bu noktada, Türkiye ve TANAP ortakları adına güzel bir iş çıkardığımızı düşünüyorum."

Yıllık Rapor