haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Komple Tesisi   Metro Projeleri

11.4.2017

İBB, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro Projesi

Yapımı Doğuş İnşaat tarafından üstlenilen ve araçları Mitsubishi Corp. tarafından sağlanan hatta test sürüşleri başladı.-30 Ağustos'ta devreye alınması hedeflenen Hat, ilk sürücüsüz metro olma özelliğinin yanında ilk defa "peron kapı" sistemi kullanılan hat olacak...

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş.'nin üstlendiği ve ilk sürücüsüz metro olacak olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro hattına ilişkin test sürüşleri başladı.

İlk seferini gerçekleştiren hattın 30 Ağustos’ta hizmete açılması bekleniyor. Anadolu Yakası ulaşımında önemli rol oynayacak 20 km'lik Metro hattı, 16 istasyon, depo sahası ve depoya bağlanan 2 bin 750 metre tünelden oluşacak. Üsküdar – Çekmeköy metro hattı ile uygulamaya geçecek bir başka ilk ise istasyonlarda yer alacak “peron kapı” olacak. Uygulama ile yolcuların daha güvenli yolculuk yapması sağlanacak, ray hattına düşmesi engellenecek.

126 vagonla hizmet verecek Metro hattı, saatte tek yöne yaklaşık 65 bin yolcu taşıyabilecek ve böylelikle günde 2,3 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Raylarda otomatik ve tam sürücüsüz araçlar kullanılacak, trenler saatte tek yönde 65 bin yolcu taşıma kapasitesine ve saatte 80 km hıza kadar ulaşabilecek. Metro için yapılan tünellerde ise Yeni Avusturya Tünel Açma yöntemi kullanıldı.

Hatırlanacağı gibi, İBB Meclisi, Doğuş Grubu'nun üstlendiği Proje'de yüzde 19,99 oranında keşif artışı yapılması ve keşif artışına karşılık gelen toplam 112 milyon Euro tutarında kredi temin edilmesini kabul etmişti TEBA:1808/ 20 Mart 2017. Doğuş İnşaat Grubu ile 7 Mart 2012’de mukavelesi imzalanan Metro Projesi’nin inşaat ve elektromekanik işleri için firmanın UniCredit Bank AG, KfW, IPEX Bank GmbH, ING Bank N.V. Bankalar Konsorsiyumu kanalıyla yaklaşık 85 milyon €’luk kredi finansmanı sağladığını bildirmiştik. Mukavele bedeli, 563.899.994,32 Euro olarak belirlenmişti TEBA:1559/ 30 Nisan 2012.

Hatta kullanılan 126 araç için ise Japon Mitsubishi Corp. firması ile 119 milyon 28 bin Euro mukavele imzalanmıştı. Japon grubu teklifinde ayrıca 200 milyon Euro kredi önerisi yer almaktaydı TEBA:23 Haziran 2014.

Hat Sultanbeyli'ye uzatılacak:

Üsküdar Ümraniye Çekmeköy Sancaktepe metro hattıyla bağlantılı olacak ulaşım sistemleri de şöyle olacak;

"Üsküdar İstasyonu'nda Marmaray hattıyla Avrupa Yakası'na, Altunizade İstasyonu'nda yapımı planlanan teleferik hattı ve mevcut metrobüs hattına, Çarşı İstasyonu'nda Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattına, Dudullu istasyonunda ise Dudullu-Bostancı metro hattıyla bağlantı sağlanmış olacak. Ayrıca Çekmeköy istasyonu sonrasında hat Sultanbeyli'ye uzatılacak."

Yıllık Rapor