haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Doğalgaz   Hükümetlerarası

5.4.2017

Türk Akımı Projesi

Türk Hükümetince üstlenilen yükümlülüklerin zamanında ve layıkıyla yerine getirilebilmesi için, Proje kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak uygulama ve işlemlerin süratle tamamlanmasına yönelik Başbakanlık Genelgesi yayımlandı...

Türkiye ile Rusya arasında 10 Ekim 2016 tarihinde imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma ile Karadeniz'den Türkiye'ye girip, Avrupa sınırına kadar Türkiye topraklarından devam edecek 4 paralel boru hattını içerecek Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin hızla yürütülebilmesine ilişkin Başbakanlık Genelgesi, 5 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

Genelge'de, Proje kapsamında gerekli arazilerin edinimi (kamulaştırma) çalışmalarını yürütmek amacıyla bir kamu kuruluşunun arazi hakları kuruluşu olarak atanacağı bildiliyor. Türkiye için doğalgaz arz güvenliği bakımından büyük önem taşıyan Proje için kurumlar arası ortak çalışmaların işbirliği ile yürütülmesinin gerektiği belirtiliyor.

Buna göre; 1) Türk Hükümetince üstlenilen yükümlülüklerin zamanında ve layıkıyla yerine getirilebilmesi için, Proje kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak uygulama ve işlemlerin süratle tamamlanması, 2) arazi hakları kuruluşuna, BOTAŞ'a ve South Strem şirketine, ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşları tarafından gerekli katkı ve desteğin verilmesi gerektiği bildiriliyor. 

Bilindiği gibi, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin yapımı için imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma, Türkiye'de 24 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Rusya'da da Mecliste kabul edilmesinin ardından karşılıklı tarafların bildirimleri sonucunda Anlaşma 21 Şubat 2017'de yürürlüğe girmişti TEBA:1 Şubat 2017.

Yıllık Rapor