haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Konferanslar   Araştırma   Yap-İşlet-Devret (BOT)

23.3.2017

IFC Belediyeler İçin Finansman Çalıştayı Düzenledi

Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Vekili Hakkı Karataş: "Hazine Müsteşarlığı tarafından belediyelere dış borcun ikrazı ve Hazine geri ödeme garantili kredi mekanizmaları ile dış finansman imkanı sağlanabilir"...

IFC Türkiye Müdürü Williams: "Türk şehirleri dünyanın en hızlı gelişen ve büyüyen şehirleri arasında yer alıyor. Bu şehirlerin ihtiyaçlarının giderilmesi için kamu ve özel sektörün bir arada çalışması gerektiğine inanıyoruz"...

Dünya Bankası Grubu kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC), T.C. Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği'nin katılım ve desteği ile Türkiye'deki belediyeler için bir Çalıştay düzenledi. Hazine Müsteşarlığı, belediyeler ve uluslararası kuruluşlardan yetkililerin katıldığı Çalıştayda, proje finansmanı ve risk yönetimi ele alındı.

Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Vekili Hakkı Karataş:

Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Vekili Hakkı Karataş, Hazine Müsteşarlığı tarafından belediyelere dış borcun ikrazı ve Hazine geri ödeme garantili kredi mekanizmaları ile dış finansman imkanı sağlanabildiğini bildirdi.

Karataş, şunları söyledi; "Söz konusu finansman imkanlarının kullandırılması ile belediyelerin iç ve dış borçlanmaları Hazine açısından açık ve örtük koşullu yükümlülük oluşturabilmektedir. Bu nedenle belediyelerimizin kredi değerliliği hayati önem taşımakta ve Müsteşarlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Belediyelere sağlanan mevcut finansman imkanlarına ek olarak, belediyelerin yurt içi piyasalarda yapılacak tahvil ihraçları ile Hazine Müsteşarlığınca verilecek izinlere ilişkin düzenlemeler tamamlanmıştır. Söz konusu düzenleme ile belediyelerin finansman imkanları genişletilmiştir."

IFC Türkiye'de belediyelere geçen 3 yılda toplam 600 milyon Dolar finansman sağladı:

IFC'den yapılan açıklamaya göre; Kuruluş bugüne kadar İzmir, İstanbul ve Antalya'da atıktan enerji üretimi, su arıtması ve ulaşım gibi alanlarda çok sayıda projeyi destekledi. Geçen 3 yılda toplamda 5 projeye danışmanlık yapan IFC, bu gibi projelere kendi adına 250 milyon Dolar yatırım yaptı, 350 milyon Dolar da sendikasyon temin etti.

Türkiye IFC'nin tüm dünyada yaklaşık 5 milyar Dolar'lık bir portföy ile en çok yatırım yaptığı ikinci ülke olarak öne çıkıyor. IFC 2016 mali yılında Türkiye'ye kısa ve uzun vadeli olmak üzere 18 milyar Dolar yatırım gerçekleştirdi.

IFC Türkiye Direktörü Williams, "Türk şehirleri dünyanın en hızlı gelişen ve büyüyen şehirleri arasında yer alıyor":

IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams Çalıştay'da yaptığı konuşmada şunları kaydetti; "IFC, Türkiye'de 50 yılı aşkın süredir yatırım yapıyor. Türk şehirleri dünyanın en hızlı gelişen ve büyüyen şehirleri arasında yer alıyor. Bu şehirlerin ihtiyaçlarının giderilmesi için kamu ve özel sektörün bir arada çalışması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle Türkiye'de belediyelerle çalışmalar yapıyoruz ve çok sayıda projeye imza attık. Bu çalıştayda, uluslararası finansal kurumlarla işbirliği yapmanın getirdiği avantajları daha iyi anlatmayı ve zorlaşan makro ekonomik koşullarda borçlanma risklerinin nasıl yönetilebileceği konusunda IFC'nin küresel deneyimlerini aktarmayı hedefledik."

Yıllık Rapor