haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Yurtdışı Haberler

23.2.2017

Yurtdışı Müteahhitlik Ödülleri Verildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Son yıllarda yakın coğrafyamız çok büyük sıkıntı içinde. Kriz bölgelerinde faaliyet gösteren iş adamlarımız, özellikle de müteahhitlerimiz gelişmelerden olumsuz yönde etkileniyor. Devlet olarak sizlere destek olmak için yeni imkanlar üretiyoruz. Türkiye Varlık Fonu müteahhitlerimizin projelerine de ciddi destek verecektir"...

TMB Başkanı Yenigün: "Uluslararası müteahhitlik pastasında bugün yüzde 4.6 olan payımızı yüzde 50 arttırarak yüzde 7'lere, yıllık yeni proje tutarımızı 50 milyar Dolar’a çıkarmayı hedefliyoruz. Ancak önümüzde kat edilmesi gereken uzun bir yol vardır"...

Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'ın (Engineering News Record) müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayınladığı “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 2016 yılında yer alan 39 Türk Müteahhitlik firmasına, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katıldığı, Ekonomi Bakanlığı himayesinde, Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından düzenlenen törende plaketleri verildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugüne kadar 340 milyar Dolar'a yakın proje üstlenen firmalarımız ekonomimize önemli katkılar sağlamışlar, öncülük etmişlerdir” dedi ve şunları söyledi:

"Biz müteahhitlerimizin proje üstlenmelerini sadece bir ekonomik faaliyet olarak görmüyoruz. Şantiyesinin önünde bayrağımızı dalgalandıran her firmamız ülkemizin birer temsilcisidir. Müteahhit firmalarımız özellikle yakın coğrafyamızda önemli işlere imza attılar, atmaya da devam ediyorlar. Buna rağmen potansiyelimiz olmamız gerekenin çok altında bir yerde bulunuyor. Son yıllarda yakın coğrafyamız çok büyük sıkıntı içinde. Kriz bölgelerinde faaliyet gösteren iş adamlarımız, özellikle de müteahhitlerimiz gelişmelerden olumsuz yönde etkileniyor. Yaşanan sıkıntıların hepsini de biliyoruz.

Devlet olarak sizlere destek olmak için yeni imkanlar üretiyoruz. Mesela büyük ihalelerdeki teminat sorununuzun çözümüne de katkı sağlayacağına inandığım yeni bir kurumu devreye soktuk. Türkiye Varlık Fonu müteahhitlerimizin projelerine de ciddi destek verecektir. Siz yeter ki bir adım atın, emin olun devlet size kat be kat fazlasıyla yaklaşacaktır."

TMB Başkanı Yenigün, "Firmalarımız dünyanın 114 ülkesinde 340 milyar Doları aşan 9 bine yakın projeyi hayata geçirmişlerdir":

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “Türk müteahhitlerin yurtdışındaki 45 yıllık faaliyetleri etkileyici bir başarı öyküsüdür. Firmalarımız dünyanın 114 ülkesinde 340 milyar Doları aşan 9 bine yakın projeyi hayata geçirmişlerdir” dedi.

"Sektörün ana pazarlarındaki jeopolitik sorunlar nedeniyle Türk müteahhitlerinin üstlendiği yıllık yeni proje tutarı 2016 yılında 10 milyar Dolar’a indi":

Sektörün küresel ekonomik belirsizlik nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini belirten Yenigün, şunları söyledi:

“Küresel likidite koşullarında oluşan sıkılaşma ve jeopolitik sorunların da etkisiyle; uluslararası inşaat pazarının büyüklüğü; 2013 yılında 550 milyar Dolar ile zirvedeyken 2015 yılında 500 milyar Dolar’a gerilemiştir. Aynı süreçte Türk müteahhitleri tarafından yurtdışında üstlenilen yıllık yeni proje tutarı da 25-30 milyar Dolar bandından 2016 yılında 10 milyar Dolar’a inmiştir. Bu durum, büyük ölçüde sektörün ana pazarlarındaki jeopolitik sorunlardan kaynaklanmıştır.

Küresel pazardaki büyüme ve emtia fiyatlarındaki toparlanmaya paralel olarak, uluslararası müteahhitlik hizmetleri büyüklüğünün, bugünlerdeki 500 milyar Dolar’dan, 2030'larda 750 milyar Dolar’a çıkacağı öngörülmektedir. Bizler de uluslararası müteahhitlik pastasında bugün yüzde 4.6 olan payımızı yüzde 50 arttırarak yüzde 7'lere, yıllık yeni proje tutarımızı 50 milyar Dolar’a çıkarmayı hedefliyoruz. Ancak önümüzde kat edilmesi gereken uzun bir yol vardır.”

Hatırlanacağı gibi, ENR listesinde yer alan 39 Türk firmasının listesini sizlere sunmuştuk TEBA:1804/ 21 Şubat 2017. İlk üç firma sırasıyla; Polimeks İnşaat, Renaissance Construction ve ENKA Construction olmuştu. 

Yıllık Rapor