haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Raporlar   Yurtdışı Haberler   Şirket Haberleri   Doğalgaz

27.1.2017

BP, Dünya Enerji Görünümü Raporu 2017

"Küresel Gayri Safi Hasıla (GDP), 2035'e kadar iki katına çıkacak. Bu büyümenin enerji talebine etkisi, enerji verimliliğindeki gelişmeler sayesinde, sınırlı olacak. Enerji talebi 2035'e kadar sadece yüzde 30 artacak. Petrol ve kömür birincil enerji arzında yine ilk sırada gelecek ama ulaştırmadaki gelişmelere bağlı olarak petrol talebinde artış yavaşlayacak. Gaz talebindeki artış çok daha hızlı olacak. Küresel gaz piyasasını LNG piyasası yönlendirecek. Yenilenebilir enerji piyasası ise önümüzdeki 20 yılda 4 katına çıkacak"...

BP, Dünya Enerji Görünümü Raporu 2017'yi yayınladı. BP Grubu Üst Yöneticisi Bob Dudley, "küresel enerji görünümünün değiştiğini, talebin hızlı büyüyen gelişmekte olan ülkelere kaydığını, teknolojik gelişmeler ve çevresel kaygılar nedeniyle enerji portföyünün (eneryg mix) kaydığını, petrol endüstrisinin de bu değişikliklere adapte olmak durumunda olduğunu" bildirdi.

Enerji talebi 2035'e kadar yüzde 30 artacak:

Rapora göre; baz senaryoda, Küresel Gayri Safi Hasıla (GDP), hızlı büyüyen yükselen piyasalar (fast-growing emerging markets) sayesinde 2035'e kadar ikiye katlanacak, 2 milyar insan düşük gelirlilik düzeyinin üstüne çıkacak. Bu büyüme enerji talebini arttıracak ancak enerji verimliliği sayesinde, enerji talebi sadece yüzde 30 artacak.  

Enerji yakıt karması da değişecek ancak gaz, petrol ve kömür yine ana enerji kaynakları olmaya devam edecek. Nükleer ve hidroelektrik enerji ile birlikte yenilenebilir enerji, 2035'e kadar olan enerji talebinin yarısını karşılayacak. ABD'deki şeyl gazı ile birlikte gaz piyasası, kömür ve petrolden daha hızlı büyüyecek. Küresel entegre gaz piyasasını LNG'deki hızlı büyüme yönlendirecek.

Ulaştırmadaki teknolojik gelişmelere bağlı olarak petrol talebi artış hızının düşmesi bekleniyor:

Rapor dönemi boyunca (2035'e kadar) petrol talebi artacak, ancak bu artış hızı, ulaştırmadaki teknolojinin değişmesiyle, düşük kalacak. Özellikle elektrikli arabaların kullanımının artması gelecekteki petrol talebini etkileyecek. Petrol kaynaklarının terkedilmesi, düşük maliyetli üreticilerin bu avantajlarını piyasa paylarını arttırmaya yönelik kullanmalarını teşvik edebilir. 

Rapora göre; dünyanın enerji talebi piyasasında en büyük oyuncu olan Çin'in ekonomik reformları kömür talebindeki artışın keskin bir şekilde düşmesine sebep oluyor. Bu nedenle, küresel kömür tüketiminin şu anda en yüksek seviyesine ulaşmış durumda olduğu ve bundan sonra aşağı yönlü bir grafik izleyebileceği düşünülüyor.

Yenilenebilir enerji önümüzdeki 20 yılda 4 kat büyüyecek:

Yenilenebilir enerji ise, en hızlı büyüyen enerji kaynağı olacak ve önümüzdeki 20 yılda, rekabetçiliği de artacağı için, 4 katına çıkabilecek. Dünya ekonomisinde elektrik sektöründeki büyüme devam edecek. Dünya enerji sektöründeki büyümenin yaklaşık 2/3'ü elektrik sektöründe olacak. 

BP'nin Baz Senaryosu'nda, enerji verimliliğindeki gelişmeler ve enerji karmasındaki (energy mix) değişimler göz önüne alındığında, karbon emisyonlarındaki artışın, geçtiğimiz 20 yıldaki oranının 1/3'ü kadar artacağı öngörülüyor. Bu Baz Senaryo'ya alternatif olarak şu üç durum bildiriliyor: daha hızlı mobilite (mobility) devrimi, daha düşük karbon emisyon sisteme alternatif yollar ve gaz talebine yönelik riskler.  
 

Yıllık Rapor