haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Doğalgaz   Hükümetlerarası

16.1.2017

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi

Azerbaycan ile Dünya Bankası arasında Proje'ye yönelik 400 milyon Dolar'lık kredi anlaşması imzalandı...

Azeri SOCAR, Türk BOTAŞ ve BP'nin ortağı olduğu TANAP Doğalgaz Dağıtım A.Ş. tarafından yürütülen ve Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya kadar taşıyacak olan 1.800 km'lik Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi için finansman anlaşmaları imzalanıyor. 

Azerbaycan ile Dünya Bankası arasında 400 milyon Dolar'lık kredi anlaşmasının imzalandığı bildiriliyor. Kredi anlaşmasını Azeri Güney Gaz Koridoru (SGC) Şirketi Başkanı Afghan Isayev ile Dünya Bankası Güney Kafkasya Bölge Direktörü Mercy Tembon imzalarken, Azerbaycan Maliye Bakanı Samir Sharifov da Azerbaycan Devleti adına garanti anlaşmasını imzaladı. 

Bilindiği gibi, Dünya Bankası Yönetim Kurulu, TANAP Projesi için Azerbaycan'a 400 milyon Dolar, Türkiye'ye 400 milyon Dolar olmak üzere toplam 800 milyon Dolar'lık krediyi onaylamıştı TEBA:1795/ 21 Aralık 2016. Buna göre yakında BOTAŞ'ın da yine 400 milyon Dolar'lık kredi anlaşmasını Hazine garantörlüğünde Dünya Bankası ile imzalaması bekleniyor. TANAP Projesi'nde Azeri SOCAR'ın yüzde 58, BOTAŞ'ın yüzde 30 hissesi bulunuyor.

TANAP'ın toplam yatırım maliyetinin 8,5 milyar Dolar civarında olması öngörülüyor. Azeri SGC şirketi, TANAP için ayrıca Asya Altyapı Yatırım Bankası'ndan 600 milyon Dolar'lık kredi alacak TEBA:1795/ 22 Aralık 2016. Proje'ye ayrıca Avrupa Yatırım Bankası'nın da (EIB) fon ayırması bekleniyor. Toplam 1.800 km'lik boru hattında inşaat çalışmaları devam ediyor. 2016 yıl sonu itibarıyla Proje'de yüzde 55 oranında fiziki gerçekleşmeye ulaşıldığı bildiriliyor. 

Yıllık Rapor