haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler

3.1.2017

Ekonomi Bakanı Zeybekci'den Önemli Açıklamalar

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: “Birçok alanda yüksek teknoloji üreticilerine davette bulunduk, çok güzel görüşmelerimiz var. Türkiye olarak, 430 milyar Dolar seviyesindeki toplam dış ticaretimizin yüzde 10-15'lik kısmını milli paralarla yapabilir hale gelmeyi hedefliyoruz. Bu bizim için son derece önemli"...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bazı gazetecilerle biraraya gelerek, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Zeybekci, her bir yatırımcının ihtiyacına göre verilecek proje bazlı teşvik uygulaması için dünya devlerine Türkiye’de yatırım davetinde bulunduklarını ifade etti.

Bakan Zeybekci, yüksek teknoloji, metalürji kimyasalları yatırımları anlamında görüşmelerin sürdüğünü, Türkiye'nin her yerinde yatırımla ilgili proje bazlı destek görüşmeleri yürüttüklerini belirtti. Büyük yatırımcılara proje bazlı teşviklerden yararlanmaları için çağrıda bulunduklarını kaydeden Zeybekci, “Birçok alanda yüksek teknoloji üreticilerine davette bulunduk, çok güzel görüşmelerimiz var” dedi. 

Görüşmelerin devam etmesi dolayısıyla firma ismi vermeyen Zeybekci, Rusya’nın Türk ürünlerinden bazılarına yönelik ambargosunun devam etmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Dış ticarette milli para:

Rusya ve İran'la yerel para birimleri ile ticaret konusunda teknik anlamda her şeyin olumlu ilerlediğini anlatan Zeybekci, "Bunun kapsamını genişleterek devam ettirmek istiyoruz. Türkiye olarak, 430 milyar Dolar seviyesindeki toplam dış ticaretimizin yüzde 10-15'lik kısmını milli paralarla yapabilir hale gelmeyi hedefliyoruz. Bu bizim için son derece önemli." dedi.

Zeybekci ayrıca, İran ile tercihli ticaret anlaşması kapsamındaki ürün sayısını 265’ten 400’e çıkarılması için görüşmelerin devam ettiğini belirtirken, “100’e yakın üründe uzlaşma var. İlgili bakanlarla mutabakatımız var. Geçen hafta tercihli ticaret anlaşmasının genişletilmesi konusunda güzel şeyler söyleyecektik, ama İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri’nin ziyareti iptal olunca son noktayı koyamadık. Ama bu konuda İran tarafının ilgili Bakanı ile mutabakatımız var. Çok kısa bir son görüşme ile finalize edeceğimizi düşünüyoruz." değerlendirmelerinde bulundu.

Yıllık Rapor