haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Yurtdışı Haberler   Doğalgaz

28.12.2016

SOCAR ve BP, Hazar Denizi'ndeki Azeri ACG Sahasının Geliştirilmesi Anlaşmasını 2050'ye Kadar Uzattı

Petrol üretimi 1997 yılı Kasım ayında başlayan Hazar Denizi'nin Azerbaycan'a ait kısmında bulunan sahada bu güne kadar yaklaşık 33 milyar dolar yatırım yapıldı ve 3 milyar varilden fazla petrol üretimi gerçekleştirildi. Sahadan BTC Petrol Boru Hattı'na da petrol veriliyor. Sahanın geliştirilmesine 2050 yılına kadar devam edilecek...

Hazar Denizi'ndeki Azerbaycan'ın en büyük petrol sahası olan Azeri-Çırak-Güneşli petrol sahasının geliştirilmesi anlaşması 2050 yılına kadar uzatıldı.

Azeri kamu enerji şirketi SOCAR, BP önderliğindeki Konsorsiyum (AIOC) ile Azeri-Çırak-Güneşli (ACG) petrol sahasının geliştirilmesi için imzaladıkları anlaşmanın devam etmesi ve uzatılması konusunda bir niyet mektubu imzaladılar. 1994 yılında 30 yıllığına imzalanan ürün paylaşım anlaşması, 2050 yılına kadar uzatıldı. 

Hazar Denizi`nin Azerbaycan`a ait kısmında bulunan sahada petrol üretimi 1997 yılı Kasım ayında başladı ve bu güne kadar yaklaşık 33 milyar Dolar yatırım yapılan sahadan 3 milyar varilden fazla petrol üretimi gerçekleştirildi. Azeri-Çırak-Güneşli yatakları, BP (yüzde 35,8), SOCAR (yüzde 11,65), Chevron (yüzde 11.3), INPEX (yüzde 11), Statoil (yüzde 8.), ExxonMobil (yüzde 8), TPAO (yüzde 6.8), ITOCHU (yüzde 4.3) ve ONGC Videsh Limited (OVL) (yüzde 2.7) şirketlerinden oluşan konsorsiyum tarafından işletiliyor.

SOCAR Başkanı Abdullayev, "ACG Sahası Azerbaycan petrol endüstrisi için bir semboldür":

Anlaşmanın süre uzatımına yönelik anlaşma, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ve BP Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye için Bölge Başkanı Gordon Birrell tarafından imzalandı.

Abdullayev, ""Yüzyılın Sözleşmesi" olarak bilinen ACG, Azerbaycan'ın petrol endüstrisinin sembolüdür. Ülkenin gelişimi için yeni bir dönemi başlatmıştı. Şimdi bu yeni imzalanan anlaşma ile bilrikte ACG'nin başarısının ötesine geçebileceğiz" dedi. 

Birrell de, "Bu anlaşmayla birlikte ACG'nin başarısında ve aslında Azerbaycan'ın enerji sektöründe daha ileriye ve yeni bir döneme bakabiliyoruz" dedi.  

Bakü'nün 100 km doğusunda bulunan 432 km2'lik ACG sahası, Hazar Denizi'nde petrol üretimi gerçekleştirilen en büyük saha. Konsorsiyum adına BP tarafından işletilen ACG sahasından başta Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile olmak üzere dünya piyasalarına petrol ihraç ediliyor. 

SOCAR ve BP, 2001 yılında ACG sahasının daha kapsamlı işletilmesini öngören anlaşmayı 2001 yılında imzalamıştı. TEBA:3 Eylül 2001

 

Yıllık Rapor