haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Şirket Haberleri   Diğer Yenilenebilir

14.12.2016

IFC Toplantısı'nda Yapılan Önemli Açıklamalar

Mehmet Şimşek: "Özel sektörün sorunları bir anlamda devletin sorunlarıdır. Ama aşırı risk almayı da bir takım kurallara bağlamamız gerekebilir.Türkiye'de finansal hedge'in yapılmasının önünü nasıl açarız, nasıl teşvik veririz ona bakacağız”...

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın: "Akfen olarak 2017'de 6 milyar lira yatırım yapacağız. (yatırımlara) Devam edeceğiz. Yenilenebilir enerjiye yatırım yapmayı ilke edindik ancak eskiden (5 yıl evvel) belki de 3 ayda ya da 6 ayda yaptığımız rüzgar santrallerini ya da hidroelektrik santrallerini bugün 3 senede, 6 senede yapabilir miyiz bilmiyorum bugün başlasak"...

Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC) Türkiye ofisinin açılışının 30'uncu yıldönümü toplantısına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile özel sektörden önemli temsilciler katıldı.

Mehmet Şimşek: "Özel sektörün sorunları bir anlamda devletin sorunlarıdır. Ama aşırı risk almayı da bir takım kurallara bağlamamız gerekebilir":

Mehmet Şimşek toplantıda yaptığı konuşmada "Yapısal reform gündeminde 2016'da kısmi de olsa ilerleme sağladık. Avrupa ile entegrasyonu çok daha güçlü şekilde devam ettirmemiz lazım. AB ile ticaret hacmimizi çok rahat 300 milyar Dolar'a çıkarabiliriz. Gümrük Birliği milletimizin menfaatine olan bir adımdı" dedi. Şimşek ayrıca, 2017’de, reel sektörün dış finansman ihtiyacı ve mevcut dış borçların yönetimine odaklanacaklarını kaydederek, “özel sektörün sorunları bir anlamda devletin sorunlarıdır. Ama aşırı risk almayı da bir takım kurallara bağlamamız gerekebilir. Türkiye'de finansal hedge'in (alıcı ya da satıcının gelecekteki fiyatlarda artışa karşı gelirini muhafaza etmek için yapılan eylem) yapılmasının önünü nasıl açarız, nasıl teşvik veririz ona bakacağız” ifadelerini kullandı.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın: 

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise toplantıda yaptığı konuşmada, Akfen Holding’in 2017’de 6 milyar TL’lik yatırım yapacaklarını açıkladı.

Akın; "Akfen olarak 2017'de 6 milyar lira yatırım yapacağız. 2017'nin sonunda hepsi bitmek üzere 6 milyar liralık yatırımımız var. Bunun 3 milyarı PPP hastaneleri. Hepsi 2017'nin sonunda bitecek. 1,5 milyar lirası enerjide, maden ve liman sektöründe. Yatırım yapmıyoruz diye bir şey asla söz konusu değil. Ama bu tip doların oynak olduğu zamanlarda, şu sıralarda biraz daha sakinleşmiş gözüküyor. Dolayısıyla biz zaten yatırımlarımıza başladık. Devam edeceğiz. Durmak diye bir şey söz konusu değil. Sayın Bakanım sizler de lütfen bizlerle paralel şekilde çalışıyorsunuz. Her türlü önümüzü açıyorsunuz ama sanki birazcık daha motivasyon gerekiyor diye düşünüyorum. Bunu karşılıklı birbirimize vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Akın, Türkiye'nin kendisine yatırım yapanlara kaybettirmediğini vurgulayarak, Türkiye'nin kalkınmaya ihtiyaç duyduğunu ve yüzünün Batı'ya dönük olduğunu, büyüme ve sosyal konularda Batı'nın ulaştığı seviyeleri hedeflediğini bildirdi. Türkiye'de referandum yapılsa yüzde 98 oranında ülkenin yüzünün Batı'ya dönük olması şeklinde karar çıkacağını ifade eden Akın, bu yüzden yüksek hedeflere sahip olduklarını bildirdi.

"Yenilenebilir enerjiye yatırım yapmayı ilke edindik"

Akın konuşmasında, yenilenebilir enerjiye geçişin sadece sosyal değil ekonomik anlamda da önemli olduğunu ifade ederek, yenilenebilir enerjiye yatırım yapmayı ilke edindiklerini vurguladı.

Öte yandan Akın, şu anda Türkiye'de eskiden olduğu kadar rüzgar ve güneş enerjisi kurmanın kolay olmadığını ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Eskiden derken 5 yıl evvel. Belki de 3 ayda ya da 6 ayda yaptığımız rüzgar santrallerini ya da hidroelektrik santrallerini bugün 3 senede, 6 senede yapabilir miyiz bilmiyorum bugün başlasak. Bu kadar bürokratik engelle karşı karşıyayız. Bunun bir an evvel düzeltilmesi hakikaten çok önem arz ediyor. Yapısal reformların içinde bu da olmalı. Çünkü biz hakikaten çok ciddi yatırım yapıyoruz. Hem altyapı hem de enerji konusunda. 2017 yılında 1,5 milyar liralık yatırım yapmaya başladık enerjide. Yatırıma 2016'da başladık."

Yıllık Rapor