haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Raporlar   Uluslararası İlişkiler

7.12.2016

Fitch Ratings Türk Bankacılık Sektörü 2017 Görünümünü "Negatif"e Çevirdi

"Siyasi belirsizlik Türkiye'nun uzun vadeli ekonomik performansını ve bankaların varlık kalitesini baltalayabilir. Döviz kredileri toplam kredilerin üçte birini oluşturuyor. Türk Lirası'ndaki keskin düşüş ile birlikte risk artıyor. Fonlama piyasalarının daha uzun süre kapalı kalması, bankaların likiditelerinin ve daha genel olarak Türkiye'nin dış finansmanının üzerinde baskı yaratabilir"...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankacılık sektörü için 2017 görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e revize etti.  Fitch, siyasi belirsizliğin Türkiye'nun uzun vadeli ekonomik performansını ve bankaların varlık kalitesini baltalayabileceğini, döviz kredilerinin toplam kredilerin üçte birini oluşturduğunu ve bu durumun, Türk Lirası'nın 2013'den bu yana görülen en keskin düşüşü yaşamasıyla birlikte, risk yarattığını belirtti.

"Bankacılık sektörünün sorunlu kredi oranının ılımlı bir artış göstermesi bekleniyor":

Bankacılık sektörünün sorunlu kredi oranının ılımlı bir artış göstermesini bekleyen Fitch, 2016'nın ilk 9 ayında yüzde 3,3 olan sorunlu kredi oranının 2017 sonunda yüzde 4 olmasını beklediğini vurguladı. Türk bankalarının kısa vadeli dış borçlanmaya yoğun şekilde bağımlı olduklarını ancak bu riskin uzun süreden bu yana var olduğunu ancak fonlama maliyetlerinin yatırımcı güvenine ve Türkiye'nin ülke risklerine yönelik algılamalara bağlı olarak 2017'de daha da artabileceğini vurguladı.

"Türk bankalarının yüzde 80'inin görünümü negatif":

Fitch, not verdikleri Türk bankalarının dış borçlarının bir yıla kadar bir süre servis edebilmek için yeterli döviz likiditesini toplama kabiliyetleri olduğunu, ancak fonlama piyasalarının daha uzun süre kapalı kalmasının bu bankaların likiditelerinin ve daha genel olarak Türkiye'nin dış finansmanının üzerinde baskı yaratabileceğini belirtti. Fitch, Türk bankacılık sektörü için görünümün 'negatif' olarak belirlenmesinde not verilen Türk bankalarının yüzde 80'inin görünümün negatif olmasının rol oynadığını da vurguladı.

 

Yıllık Rapor