haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler

2.12.2016

TÜSİAD’ın YİK Toplantısı Ankara’da Yapıldı

Başbakan Yıldırım, “Ekonomideki bu dalgalanma herhalde 1,5 ay daha devam edecek.-Yeni seçilmiş ABD Başkanı iş başına geldikten sonra taşlar yerine oturacak.-Endişeye gerek yok, bunu da atlatacağız”...

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan, “TL’deki değer kaybı canımızı sıkıyor.-AB’nin bu tavrına öfke ile kalkılırsa zararla oturulur”...

TÜSİAD Başkanı Symes, “OHAL uygulamasının kaldırılmasını talep ediyoruz.-Türkiye’nin normalleşmeye ihtiyacı var”...

Her yıl sonu Başkent Ankara’da toplanan Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK), toplantısını hükümetten Başbakan Binali Yıldırım ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin de katılımıyla Ankara’da yaptı.

TÜSİAD YİK toplantısına Hükümetin yanısıra, özel sektörden birçok iş adamı ve bürokratın katıldığı görüldü. YİK Başkanı Tuncay Özilhan, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes ve Onur Başkanı Rahmi Koç’un yanısıra, Ömer ve Ali Koç, Güler Sabancı, Ümit Boyner, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Bülent Eczacıbaşı gibi iş dünyasının temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kriz tüm boyutlarıyla ele alındı.

Toplantıda iş adamlarının yaptıkları sohbetlerde, 2017 yılının zor geçeceğine dikkat çekilirken, Doların TL karşısında daha da artabileceği ileri sürüldü. Şu anda ekonomide yaşananların 2000’li yılların başındaki krizden çok farklı olduğu dile getirilerek, o dönemde kamu borcu yerine bu dönemde özel sektörün borcu olduğuna işaret edildi. 2017 yılında yerli şirketlerin döviz borçları nedeniyle çok zor durumda kalabilecekleri ve bunun sonucunda yerli sermayenin, yabancı sermayeye devredilebileceği ve ülkemizde artık üretimin ve işletmelerin büyük bölümünün yabancı sermayenin eline geçebileceği uyarısı yapıldı.

Başbakan Yıldırım, “Merak etmeyin, taşlar yerine oturacak”:

Türkiye’de yaşanan ekonomik dalgalanmayı değerlendiren Başbakan Binali Yıldırım, “Merak etmeyin, taşlar yerine oturacak” diyerek iş dünyasına umut  verdi. ABD Başkanı Trump’ın 1,5 ay sonra işe başlayacağını ve bu ekonomik dalgalanmanın da duracağını, taşların yerine oturacağını söyleyen Başbakan Yıldırım,  iş dünyasına yatırımları sürdürme çağrısı yaptı. “AB ile ilişkileri koparmayacağız” mesajını veren Yıldırım, AK Parti iktidarında bu yaşadığımız olayın benzerini Türkiye’nin 4 sefer daha yaşadığını dile getirerek, şunları söyledi.

“2006’da da böyle bir dalgalanma yaşadık. Para çıkışı oldu, atlattık. 2008-2009 küresel krizinde yaşadık, atlattık. Gezi olayları sonrası yaşadık yine atlattık. Bunu da atlatacağız. Bakın çok emin olarak söylüyorum. Endişeye gerek yok, sizin hoşunuza gitsin diye de söylemiyorum. Bunun da üstesinden geleceğiz, bunu en iyi siz biliyorsunuz. Kafanız karışmasın, yatırımlara devam edin, 2017 çok daha güzel olacak. Kısa vadede alınması gereken tedbirleri aldık. 

Birinci tedbir Eximbank, ihracatçı döviz olarak kredi alıyor, ama geri ödeme Türk Lirası olarak ödenecek. İkinci tedbir, TMSF’nin elinden çıkardıkları var, bunları da Türk Lirası olarak alacak. Böylece piyasanın ihtiyacı olan döviz piyasada kalacak. Kısa vadeli sözleşmelerimiz var. Bunları da Türk Lirası olarak ödemeye karar verdik. Çıkardığımız genelgeyle bazı sözleşmelerin Türk Lirası üzerinden yapılmasına karar verdik.

Özel sektörün borçlarını döndürme gibi bir problemi yok. Merkez Bankası’nın rezervinde bir kuruş azalma yok”.

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan, “Altyapı yatırımları çok önemli, ama ürün ve fabrikalara da ihtiyacımız var”:

Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, ekonomideki sıkıntıyı dile getirerek “Türk Lirası’nın değer kaybı canımızı sıkıyor” dedi. Ülkedeki sorunların sadece küresel sistemden kaynaklanmadığını belirten Özilhan, içeride de ekonomik istikrardan demokratik kurumlara duyulan güven kaybına kadar birçok alanda sıkıntı olduğuna dikkat çekti. İşsizliğin yükseldiğini, ihracatın gerilemekte olduğunu, petrol fiyatlarının arttığını ve sermaye çıkışının başladığını öne süren Özilhan, TL’deki değer kaybının enflasyonu yükselteceğini belirsizlik ve riskler nedeniyle yatırım kararları alınamayacağını vurguladı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Symes, “Türkiye’nin normalleşmeye ihtiyacı var”:

TÜSİAD toplantısında konuşan Başkan Cansen Başaran Symes ise bazı OHAL uygulamalarının ekonomide güven kaybına neden olduğunu vurgulayarak, “OHAL’in biran önce kaldırılmasını, KHK ile yönetimin sonuna gelinmesini bekliyoruz” dedi.

Türkiye’nin normalleşmeye ihtiyacı olduğunu öne süren Symes, güçlü ve adil bir hukuk sistemi olmadan, adil bir vergi düzeni kurulmadan piyasa ekonomisini hakkıyla işletmenin mümkün olamayacağını belirtti.

Yıllık Rapor