haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Yurtdışı Haberler

18.11.2016

Fed Başkanı Yellen'ın ABD Senatosu'nda Sunumu

"ABD'de ekonomik büyümenin ılımlı fakat istihdam piyasalarındaki şartları güçlendirmeye ve Komite'nin yüzde 2'lik enflasyon hedefini sağlamaya yetecek kadar, büyümeye devam etmesini bekliyorum. Faiz arttırma ihtimali güçlendi. Faizleri göreceli yakın bir tarihte artırmak uygun olacaktır"...

ABD Merkez Bankası (Federal Reserve) Fed'in Başkanı Jannet Yellen 17 Kasım 2016'da ABD Senatosu Ekonomi komitesi'nde ABD ekonomisindeki gelişmeleri anlatır ve Fed'in görüşlerini bildirir sunumunu yaptı.

Tüm küresel ekonomiyi etkileyecek Fed'in para politikasının bundan sonra nasıl devam edeceği merakla izleniyor. Biz de TEBA olarak Yellen'ın konuşmasından öne çıkan bölümleri sizlere sunuyoruz.

"ABD ekonomisinde, Fed'in istihdam ve fiyat istikrarı öncelikli kriterlerinde bu yıl iyileşme görüldü":

Yellen, ABD ekonomisinde, Fed'in maksimum istihdam ve fiyat istikrarının öncelik olduğu iki-taraflı hedefleri açısından iyileşme yaşandığını kaydetti. Yellen'a göre; Ekim ayında yüzde 4.9 olarak ölçülen işsizlik oranı, yıl başından bu yana sabit kaldı. İş artışı (job growth) ile birlikte, bu, istihdama katılım oranına da olumlu yansıdı. ABD nüfusundaki yaşlanma nedenli olarak aşağı yönlü seyretmesi beklenen istihdama katılım oranı, bu yıl değişmeden sabit kaldı.

Yellen, ABD ekonomisindeki büyümenini de iyi gittiğine işaret ederek, bu yılın başında yıllık büyümenini yüzde 1'e yükselmesinden sonra, yılın üçüncü çeyreğinde enflasyona göre düzeltilmiş GSYH büyümesinin yüzde 3'e çıktığını kaydetti. Eylül ayında 12 aylık göstergelere göre tüketici fiyatlarında enflasyonun yüzde 1 civarında ölçüldüğünü hatırlatan Yellen, bunun halaFOMC (Fed Komitesi)'nin yüzde 2 hedefinin altında olduğunu belirtti. Düşük enflasyonun çoğunlukla düşük enerji fiyatlarından ve enerji-olmayan ithalat fiyatlarından kaynaklandığını bildirdi. 

"ABD ekonomisinin Fed hedeflerini tutturacak kadar büyümeye devam etmesi bekleniyor, yakın zamanda faizleri arttırmak uygun olacaktır":

Yellen, tüm bu ekonomik görünüme bakarak, ABD'de ekonomik büyümenin ılımlı fakat istihdam piyasalarındaki şartları güçlendirmeye ve Komite'nin yüzde 2'lik enflasyon hedefini sağlamaya yetecek kadar, büyümeye devam edeceğini beklediğini bildirdi.

Sonuç olarak, Yellen, Fed Komitesi'nin yaptığı toplantıda, faiz artışı ihtimalinin güçlenmeye devam ettiğini ve gelecek veriler Komite'nin hedefleri doğrultusunda ilerlemeye devam ederse, "faizleri göreceli yakın bir tarihte artırmanın uygun olacağını" bildirdi. Yellen, faiz artışı için çok uzun süre beklemenin risklerine de değinerek "Faiz artışını ertelemek daha hızlı sıkılaşmaya neden olabilir ve finansal istikrara zarar verebilir" dedi. 

 

 

Yıllık Rapor