haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Krediler   Uluslararası İlişkiler

26.9.2016

Moody's Türkiye'nin Kredi Notunu Yatırım Yapılabilir Seviyenin Altına İndirdi

Not indiriminin, TL'de değer kaybı, yabancı yatırımcının ve sıcak paranın Türkiye'den çekilmesi ve finansman maliyetlerinin artması gibi sonuçlarının olması bekleniyor...

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: “Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap, yapısal reformları daha da hızlandırmak, mali disiplini korumaktır. Durmak yok reformlara devam” ...

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş: "Böyle bir küresel ortamda Türkiye ekonomisi makroekonomik göstergelerini sağlam tutarak gücünü göstermiştir"...

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici: "Bankaların yurtdışı borçlanma maliyetleri 0.25-0.50 puan aralığında artacaktır. Dış yatırımcılar sadece kredi notunu baz almaz"...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “Baa3”ten “Ba1”e çekerek, uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirdi, görünümünün ise durağan olduğunu kaydetti.

Moody's, "Not indirim kararının gerekçesi dış finansman yükümlülüklerine yönelik risklerin artması ve büyümenin zayıflaması":

Moody’s’den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin uzun vadeli kredi  notunun, FETÖ darbe girişiminin ardından 18 Temmuz’da başlatılan negatif izleme sonucu revize edildiği bildirildi. Açıklamada, not indirim kararına dış finansman yükümlülüklerine yönelik risklerin artması ile kurumsal güçler ve büyümenin zayıflaması gerekçe gösterildi. Not görünümünün Türkiye’nin büyük ve esnek ekonomisi ile güçlü mali disiplinini yansıttığını kaydetti.

Not indiriminin, TL'de değer kaybı, yabancı yatırımcının ve sıcak paranın Türkiye'den çekilmesi ve finansman maliyetlerinin artması gibi sonuçlarının olması bekleniyor:

Türkiye’nin ülke notunun en az 2 büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yatırım yapılabilir seviyede değerlendirilmesi, Türkiye tahvillerinin, görece daha muhafazakar fonlar tarafından alınabilmesi anlamına geliyor. Moody’s’in de Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin altında değerlendiren Standard&Poor’s’a katılmasıyla, 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında sadece Fitch Türkiye’yi ‘BBB-’ ile “yatırım yapılabilir” seviyede tutuyor. Fitch halihazırda Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye eşiğinde değerlendiriyor.

Moody’s’in not indirim kararının en somut etkileri Türk Lirası varlıklar üzerinde olacak. Karar ardından 2.95’ten, 2.97 sınırına dayanan Türk Lirası’nın, Dolar karşısında bir miktar daha baskı görmesi bekleniyor. Türkiye’nin yatırım yapılabilir notlarından birini kaybetmesi ile, yatırımcıların Türk tahvilini satmasına neden olması bekleniyor. Ayrıca, not indirimi dış finansman maliyetlerini de artıracak. 

Kredi derecelendirme kuruluşlarının yatırım düzeyinde not vermesi bir ülkeye gelen yatırımları ve borçlanmayı olumlu yönde etkiliyor. Uzun vadeli uluslararası yatırım fonları ve finansal fonlar, bir ülkeye yatırım yaparken “en az iki kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir nota sahip olma şartını” kriter olarak belirliyor. Türkiye, bu indirimle birlikte bu şartı artık yerine getiremiyor. İndirimle birlikte, tasarruf açığı olduğu için zaten dış finansman ihtiyacı yüksek olan Türkiye’nin, bu finansmanı elde etmesi zorlaşacak.

Doğrudan yabancı yatırımların da olumsuz etkilenmesi bekleniyor. İstihdam artışı ve büyüme için gerekli olan yabancı yatırımcı girişi, yılın ilk yarısında 2.2 milyar Dolara kadar geriledi. Büyüme yılın ikinci yarısında tahminlerin altında olan yüzde 3.9 olarak açıklanırken, yüzde 4.5 olan yılsonu hedefinin tutmayacağı hükümet tarafından da teyit edildi. Haziran verilerine göre işsizlik yüzde 10.2 ile çift hanede kalmayı sürdürüyor. Cari açık da 28 milyar 931 milyon dolarla 28.6 milyon Dolar'lık hedefin üzerinde. Not indirimi, bu verilerin daha da kötüleşmesine neden olabilir.

Başbakan Yıldırım, "Türkiye ve ekonomik göstergelerde kayda değer bir değişim yok":

Moody’s’in not indirimine sert tepki gösteren Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişiminden sonra Türkiye ve ekonomik göstergelerde kayda değer bir değişim olmadığına işaret ederek, şöyle dedi:

“O gün, bugün işler tıkır tıkır yürüyor. Notumuzu düşüren değerlendirme kuruluşu 2 gün önce ‘Türk ekonomisi 15 Temmuz’un şokundan kolayca çıktı’ diyordu. 2 gün geçti, ne değişti? Burayı anlayamadık. Sormak gerekir. Türk ekonomisi 3-5 tane değerlendirme kuruluşunun raporlarına göre hizaya geçecek bir ekonomi değildir. Bu değerlendirmelerin çok da tarafsız olduğunu düşünmüyoruz. Burada birtakım yönlendirmelerin Türk ekonomisi hakkında algı oluşturma gayretlerinin olduğunu açıkça görüyoruz. Bizim kaynağımız, umudumuz değerlendirme kuruluşları değildir.”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Reforma devam":

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Moody’s’in kararını değerlendirirken, “Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap, yapısal reformları daha da hızlandırmak, mali disiplini korumaktır. Durmak yok reformlara devam” dedi. Şimşek, Türkiye’nin temellerinin sağlam ve şoklara karşı dirençli olduğunu vurguladı.

Bankacılardan not indirimi yorumları: "Maliyetler de az da olsa etkilenecektir, dış yatırımcılar sadece kredi notunu baz almaz"

Moody’s’in kararına yönelik olarak Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye’nin makro ekonomik dinamiklerinin sağlam olduğunu belirtti. Başta ABD ve Avrupa olmak üzere tüm dünyada bir büyüme sorunu olduğunun altını çizen Ateş, “Böyle bir küresel ortamda Türkiye ekonomisi makroekonomik göstergelerini sağlam tutarak gücünü göstermiştir” diye konuştu. Moody’s’in not indirim kararının ardından Türkiye’nin ileriye bakması gerektiğini kaydeden Ateş, yapısal reformların hızlı bir şekilde devam etmesi gerektiğini vurguladı. 

Moody’s’in sürpriz not indirim kararını erken bulduğunu söyleyen TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, not indiriminin bir kısmının daha önceden fiyatlara yansıtıldığını, birkaç günlük bir dalgalanma yaşanabileceğini kaydetti. Dış yatırımcıların sadece kredi notunu baz almadığının altını çizen Leblebici, “Yatırımcılar karar sürecinde, ülkenin stratejisine, yapılan reformlara ve işlerin kalitesine bakıyor. Biz kendimize düşenleri layıkıyla yaptığımız sürece karardan çok olumsuz etkileneceğimizi düşünmüyorum” dedi. “Karar banka maliyetlerini etkilemez demek yanlış olur” diyen Leblebici, “Maliyetler de az da olsa etkilenecektir. Bankaların yurtdışı borçlanma maliyetleri 0.25-0.50 puan aralığında artacaktır” dedi.

Yıllık Rapor