haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Yurtdışı Haberler   Uluslararası İlişkiler   Makro Veriler

23.8.2016

Uluslararası Kuruluşlardan Türkiye Ekonomisine Yönelik Yorumlar

Fitch: "Türkiye ekonomisi hala "yatırım yapılabilir" ancak not görünümü "negatif"...

Japon kredi kuruluşu JCR: "Merkez Bankası’nın para politikasında son dönemde gerçekleştirdiği gevşeme enflasyon için ilave riskler yaratıyor. Politika gevşemelerinin sürmesi halinde TL'nin yılın geri kalanında hızla değer kaybetme riski ile karşı karşıya kalmasını bekliyoruz"...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, Türkiye ekonomisini yakından izliyor. Olumsuz not görünümlerinin yanısıra, Türkiye ekonomisinin "yatırım yapılabilir" olduğu da bir taraftan teyid edilmeye devam ediyor. En son, Moody's Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notunu indirim için izlemeye almıştı. Fitch, Türkiye'nin notunu düşürdüğünü bildiriyor.

"Büyümenin düşen yatırımlar nedeniyle zayıflaması bekleniyor":

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in internet sitesinden yapılan açıklamada, Fitch Ratings, Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu teyit etti, not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

"Siyasal belirsizlik ekonomik politikalar için risk teşkil ediyor ve ekonomik performansı etkilemesi bekleniyor. Büyümenin düşen yatırımlar nedeniyle zayıflaması beklenirken, Fitch'in beklentisi yıla güçlü başlanması sayesinde yüzde 3,4. Bu büyüme oranı aynı gruptaki diğer ülkelere kıyasla daha yüksek." 

Japon JCR, "Merkez Bankası’nın para politikasında son dönemde gerçekleştirdiği gevşeme enflasyon için ilave riskler yaratıyor":

Hükümeti Türk Hükümeti ile yakın ekonomik ilişkisini sürdüren ve Marmaray, Sinop Nükleer Santral Projesi, İzmit Körfez Geçişi Köprüsü gibi dev projelerde yer alan, Japonya'nın kredi derecelendirme kuruluşu JCR'den de Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ile ilgili açıklama geldi. 

Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, "Uluslararası finansal koşullar Türkiye ekonomisini yatırım yapılabilir konumda tutmak için en uygun konumundadır" açıklamasını yaptı.

Ökmen, yaptığı yazılı açıklamada, dış talebin zayıf görünümüne rağmen, petrol fiyatlarındaki toparlanmanın, gevşek para politikalarının ve düşük faizlerin uzun vadede devam edeceği algısının tetiklediği küresel risk iştahındaki canlılığın Türkiye’nin finansal pozisyonlarının düzelmesine yardımcı olduğunu kaydetti. 

Darbe girişimine rağmen hükümetin istikrarı tam olarak koruduğu belirtilerek, "Yatırım ortamını bozan demokrasi zayıflıkları, bozulan uluslararası ilişkiler, Ortadoğu terörünün yansımaları, iç çatışma hali, toplumsal kutuplaşma ve yüksek enflasyon yatırımcılar açısında zorluk yaratmaya devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Kurum Merkez Bankası'na ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı; "Merkez Bankası’nın para politikasında son dönemde gerçekleştirdiği gevşeme enflasyon için ilave riskler yaratmaktadır. Bundan sonra da bu gevşeme halinin devam edeceğine dair sinyaller MB politikalarının konjonktüre uygun düşmediği, küresel riskleri önemsemediği algısını artırmaktadır.  Politika gevşemelerinin sürmesi halinde TL'nin yılın geri kalanında hızla değer kaybetme riski ile karşı karşıya kalmasını beklemekteyiz."

Yıllık Rapor