haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler

22.7.2016

Başbakan Yard. Şimşek, "OHAL'ın Günlük Hayat ve İş Dünyası Üzerinde Hiçbir Etkisi Olmayacak"

Şimşek, "Hükümetimizin piyasa ekonomisine olan bağlılığı sürmektedir.-Söz konusu olayların Türkiye ekonomisine etkilerinin sınırlı ve kısa süreli olmasını bekliyoruz.-Yatırım yapılabilir seviyede ülke kredi notumuzun korunması bizim için önem arzetmektedir"...

Türkiye ekonomisine ilişkin aşağı yönlü risklerin "Kesinlikle arttığını" belirten Şimşek, bu yıl Hazine'nin ilave yabancı fonlamaya ihtiyaç duymayacağını öne sürdü...

Ekonomi'den Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hükümetin Olağanüstü Hal (OHAL) kararı almasıyla, yurtdışından yapılan eleştirilerin artması ve bazı uluslararası kredi kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi üzerine her gün yapmakta olduğu açıklamalara 21 Temmuz 2016 Perşembe günü bu sefer 2 saat süren telekonferans ile uluslararası yatırımcılara çağrıda bulunarak, yenilerini ekledi.

Bu arada Şimşek, G20 toplantısı için Çin'e hareket etmeden önce de Ankara'da yaptığı son açıklamasında, Türkiye ekonomisine ilişkin aşağı yönlü risklerin "Kesinlikle arttığını" belirtti.

Hazine Müsteşarlığı'nca yapılan açıklamaya göre, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ülkemizde yaşanan son gelişmeler ve bu gelişmelerin ekonomiye potansiyel etkilerini değerlendirmek üzere 21 Temmuz 2016 Perşembe günü BGC Partners, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC ve JP Morgan tarafından ortaklaşa şekilde organize edilen uluslararası bir yatırımcı telekonferansına evsahipliği yaptı. Toplam 2 saat süren telekonferansa yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği, görüşmeye yaklaşık 1000 kişi katıldığı ve Şimşek'e sorular yöneltildiği bildirildi.

OHAL'ın günlük hayat ve iş dünyası üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hükümetin ilan ettiği OHAL'ın tek amacının devlet kurumlarını darbe yanlılarından ve paralel yapı unsurlarından arındırmak olduğunu bildirerek, şunları söyledi.

"Bunu yaparken de Hükümet elindeki gücü ölçülü bir şekilde kullanacaktır. OHAL'ın günlük hayat ve iş dünyası üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır. Hükümetimizin piyasa ekonomisine olan bağlılığı sürmektedir. Söz konusu olayların Türkiye ekonomisine etkilerinin sınırlı ve kısa süreli olmasını bekliyoruz. Türkiye ekonomik politikalarında bir değişikliğe gitmesi beklenmemelidir. Mali disiplin önceliklerimiz arasında olmaya devam edecektir. Ekonomik reform gündemini kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Tasarrufların arttırılması için gereken adımları hızlıca atmaya kararlıyız".

Yatırım yapılabilir seviyede ülke kredi notumuzun korunması bizim için önem arzetmektedir:

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Şimşek, son günlerde Türkiye'nin kredi notunu düşürmeye başlayan bazı uluslararası yatırımcı kuruluşların değerlendirmelerine katılmadıklarını ifade ederek, "Yatırım yapılabilir seviyede ülke kredi notumuzun korunması bizim için önem arzetmektedir" dedi.

Bu arada Hükümetin muhalefet ile diyaloğunun da önemine işaret eden Şimşek, halk içerisindeki gerilim ve kutuplaşmanın azaldığı ve ülkemiz demokrasisinin güçlendiği bu dönemde muhalefet ile diyaloğun devam ettirilmesinin hedeflendiğini vurguladı.

Hazine bu yıl ilave yabancı fonlamaya ihtiyaç duymayacak, borç çevirme kabiliyeti çok güçlü:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ankara'da yaptığı son açıklamada ise Türkiye ekonomisine ilişkin aşağı yönlü risklerin artmasına rağmen bu yıl Hazine'nin ilave yabancı fonlamaya ihtiyaç duymayacağını belirtti. Döviz kurundaki hareketlerin enflasyon için olumsuz olacağını söyleyen Şimşek, Türkiye'nin güçlü mali durumunun biraz kötüleşebileceğini, ancak Hazine'nin borç çevirme kabiliyetinin çok güçlü olduğunu ifade etti.

Şimşek, "Piyasalar bu durumdan kurtulacağımızı anlamalı" diyerek, 2019 sonlarına kadar yeni bir seçimin olmayacağını bildirdi. Hükümetin ilave yatırım teşvikleri üzerinde çalıştığını vurgulayan Şimşek, Bank Asya'nın tüm ortaklarının halihazırda ortaya çıkarılmadığını söyledi. 

Yıllık Rapor