haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Şirket Haberleri   Genel

13.7.2016

Akenerji Genel Müdürü Danışman'ın Açıklamaları

Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman: "Döviz bazında borçlanma ve arz fazlası nedeniyle piyasanın daraldığı bir ortamda, devletin özel sektörün bu tür yatırımlara yönelmesini teşvik etmek için daha çok destek vermesi gerekebilir.-Aksi takdirde, şu anki piyasa şartlarında, özel sektörün, döviz bazında alım garantisi olmadan, özellikle linyit gibi, yüksek maliyetli ve ancak uzun vadede gelir elde edilen yatırımlara girme riskini almayı isteyeceğini düşünmüyorum"...

Türkiye enerji sektörünün önemli oyuncularından biri olan Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, yatırımların devam edebilmesi için alım garantisinin önemine vurgu yaparak, sektörü değerlendirdi.

Danışman, “Şu an sektörde yaşanan kur riski ve arz fazlası nedeniyle yakın vadede özel sermayenin, döviz cinsinden alım garantisi sunma özelliğine sahip yenilenebilir enerjide yatırımlarını artırmasını bekliyoruz” dedi.

Türkiye’de yerli linyit kaynaklarının enerjide yeniden çözüm olarak görülmesine değinen Danışman, şunları kaydetti:

“Döviz bazında borçlanma ve arz fazlası nedeniyle piyasanın daraldığı bir ortamda, devletin özel sektörün bu tür yatırımlara yönelmesini teşvik etmek için daha çok destek vermesi gerekebilir. Aksi takdirde, şu anki piyasa şartlarında, özel sektörün, döviz bazında alım garantisi olmadan, özellikle linyit gibi, yüksek maliyetli ve ancak uzun vadede gelir elde edilen yatırımlara girme riskini almayı isteyeceğini düşünmüyorum. Yine de linyit santrallerinin hızlanması, yerli kaynakların değerlendirilmesi ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması açısından önemli bir adım. Ancak piyasanın daraldığı bu ortamda, devletin özel sektörün bu yatırımlara yönelmesini sağlamak için desteği şart. Ayrıca kömüre yönelirken, Türkiye’nin imzaladığı Paris İklim Anlaşması gibi uluslararası taahhütlere dikkat etmesi de gerekiyor”.

"Doğalgaz fiyatları elektrik fiyatına yansıtılmalı":

Özel sektör yatırımlarını teşvik için herkes açısından adil ve şeffaf bir piyasa oluşturulması gerektiğini ifade eden Danışman, doğalgaz fiyatlarındaki artış ve azalışın da elektrik fiyatına yansıtılması gerektiğini vurguladı.

Yatırımcının, değişen fiyat eğilimlerinin tarifesine yansıyacağını bildiği zaman, piyasa riskini göze alabileceğini anlatan Danışman, “Ancak yatırımcının en büyük maliyet kalemi olan yakıttaki artış veya azalış nihai fiyata yansımazsa, bu da onun risk iştahını sekteye uğratır” dedi.

Enerji yatırımlarının 2008 yılında hızla artış göstermesinin ardındaki temel faktörün, otomatik fiyat mekanizması uygulaması olduğunu ifade eden Danışman, “Elbette ki arz-talep dengesi en önemli faktördür. Sonuçta tabii ki ürününüzü satabileceğiniz bir piyasa gerekiyor. Ama, ürünü kaça mal edip kaça satacağınızı öngörebileceğiniz bir mekanizma da lazım. Döviz bazında alım garantisi olmayan bir yatırımcının tutunacağı dal, otomatik fiyat mekanizmadır” değerlendirmesinde bulundu.

Yatırımcının uygun ortamı bulabilmesi için serbest ve adil bir piyasa, otomatik fiyat mekanizması, verimlilik ve ileri teknoloji gibi prensiplerin esas olması gerektiğini vurgulayan Danışman, “Alım garantisi veya serbest piyasa şartlarının olmadığı bir ortamda, tek alıcı metodu neredeyse tek seçenek olarak kalıyor” ifadesini kullandı.

Yıllık Rapor