haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Raporlar   Yurtdışı Haberler

10.6.2016

OECD, AB ve Euro Bölgesi Ekonomik Görünüm Raporu

Büyümedeki yavaş güçlenmeye rağmen, birçok ülkede işsizlik hala çok yüksek, yatırımlar kriz-öncesi dönemdeki seviyesinin altında seyrediyor ve kredi büyümesi ise ağırkanlı ilerliyor...

OECD'nin (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi'ne ilişkin Ekonomik Görünüm Raporu (OECD Economic Surveys of the European Union and of the Euro Area) tanıtıldı. 

Rapor'da, Avrupa ekonomisinin yavaş yavaş iyileştiği ancak büyüme üzerinde baskı yapan ekonomik krizin çözülememiş sıkıntılarının çözülebilmesi için daha fazla politika adımı atılması gerektiği ve yeni endişelerin ortaya çıktığı vurgulanıyor. Rapor'da ayrıca, büyümedeki yavaş güçlenmeye rağmen, birçok ülkede işsizliğin hala çok yüksek olduğu, yatırımların kriz-öncesi dönemdeki seviyesinin altında seyrettiği ve kredi büyümesinin ise ağırkanlı ilerlediği bildiriliyor.
 
Rapor'a göre, AB, 2016'da yüzde 1,8 ve 2017'de yüzde 1,9 büyüyebilecek. Euro Bölgesi'nde ise büyüme, bu yıl yüzde 1,6 ve 2017'de yüzde 1,7 olacak.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria:

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, "İşbirliği ile uygulanmış çözümler Avrupa'nın krizin en kötüsünü geride bırakmasına yardımcı oldu. Ancak ortak problemlere karşı etkili çözümler için hala işbirliği gerekli. Kolektif olarak hareket edilmezse Avrupa geriye doğru gidecektir. Bu da şimdiye kadar başardığımız Tek Piyasa'yı tehdit edecek, büyümeyi düşürecek ve Avrupa genelinde iş imkanını yok edecektir" dedi.

"Büyüme desteklenmeli, istihdamı arttırıcı önlemler alınmalı":

OECD Raporu'nda, parasal imkanı olan ülkelerin bütçe harcamalarını büyümeyi desteklemek için kullanması gerektiği, finansal krizden bu yana kamu harcamalarındaki büyük kesinti düşünüldüğünde, ana yatırım projelerine kamu desteğinin artması gerektiği belirtiliyor.

Ayrıca, finansal kısıtların kolaylaştırılmasının ekonomiye, özellikle özel sektörün ileriye dönük yatırımlarına faydalı olacağı bildiriliyor. Rapor'da işlemeyen kredilerin (non-performing loans) birçok ülkede finansal istikrarı tehdit ettiği, bunların ciddi bir ekonomik sıkıntı yarattığı, devlet destekli politikalarla borçlardan feragatların uygulanabileceği öneriliyor. 

Rapor'da, özellikle işsizliği düşürebilecek ve üretkenliği arttırabilecek olan emeğin hareketliliğine yönelik olarak, tek bir Avrupa piyasasının derinleşmesi için yeni adımlar atılması gerektiği, hizmet sektöründe yönetsel ve düzenleyici bariyerlerin kaldırılması öneriliyor.  

Rapor'da ayrıca, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma ihtimalinin Avrupa ekonomisi için risklerin başında geldiği bildiriliyor. 

Yıllık Rapor