haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Yurtdışı Haberler   Uluslararası İlişkiler

9.6.2016

Dünya Bankası Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu

Dünya Bankası Kalkınma Beklentileri Grubu Direktörü Köse: "Dünya ekonomisi ne yazık ki hala finansal krizin etkilerinden kurtulmaya çalışıyor ancak bu esnada emtia fiyatlarındaki sert düşüş gibi başka şoklarla karşılaşıyor. Bir yandan krizle birlikte gelen çok büyük borç yükü var ve bu yük birçok ülkede hala tüketim ve yatırımları olumsuz etkiliyor. Ekonomiyi hareketlendirmek için uygulayabileceğimiz mali ve parasal politikalar için elverişli alan çok daraldı"...

Dünya Bankası, "Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu"nun (GEP) Haziran 2016 sayısını yayımladı. Raporda, 2016'da küresel büyüme oranının, geçen yl hayalkırıklığı yaratan büyümeden farksız olarak ve Ocak ayındaki beklentinin 0,5 puan altında kalarak, yüzde 2,4 olması öngörülüyor. 

Rapora göre; gelişmiş ülkeler yine vasat bir büyüme görecekler. Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkeler de yine risklerle karşı karşıya olacak. İhracatçılar, düşük emtia fiyatlarıyla mücadele etmeye devam ederken, ithalatçılar daha dayanıklı olacak. Küresel ekonomide, aşağı yönlü riskler yıl başından bu yana daha çok dile getirilirken, politika belirsizlikleri ise arttı. Dünya Bankası, yine, büyümenin gelişmesi için yapısal reformların gerekliliğini vurguladı.

Küresel büyüme beklentileri 2016 için yüzde 2,9'dan yüzde 2,4'e, 2017 için yüzde 3,1'den yüzde 2,8'e ve 2018 için yüzde 3,1'den yüzde 3'e düşürüldü. Gelişmiş ülkelere yönelik 2016 büyüme tahminini de yüzde 1,7'ye çeken Dünya Bankası, bu ülke grubunun 2017 ve 2018 yıllarında yüzde 1,9 büyüyeceğini öngördü. Dünya Bankası, ABD'nin bu yılki büyüme tahminini, yüzde 2,7'den yüzde 1,9'a indirdi. Gelecek 2 yıla yönelik büyüme tahminleri de sırasıyla yüzde 2,4'ten yüzde 2,2'ye ve yüzde 2,2'den yüzde 2,1'e revize edildi. Euro bölgesinin ise 2016 ve 2017'de yüzde 1,6 ve 2018'de yüzde 1,5 büyümesini bekliyor. Raporda, bu oranların, her birinin önceki rapora kıyasla yüzde 0,1 daha düşük olduğu belirtildi. Yükselen piyasa ekonomileri ve gelişen ülkelerin (EMDEs) büyüme tahminleri 2016 için 4,1'den yüzde 3,5'e, 2017 için yüzde 4,7'den yüzde 4,4'e ve 2018 için yüzde 4,9'dan yüzde 4,7'ye düşürüldü. 

Dünya Bankası, raporunda Türkiye'nin 2016 ve 2017 yıllarına yönelik büyüme beklentilerinde değişikliğe gitmedi. Buna göre, Türkiye'nin 2016 ve 2017 yıllarında yüzde 3,5 büyüyecek. Kuruluş, diğer taraftan, Türkiye'nin 2018'e ilişkin büyüme tahminini yüzde 3,4'ten yüzde 3,6'ya yükseltti. 

Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim:

Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim, rapora ilişkin açıklamasında, "Ekonomik büyüme, yoksulluğun azaltılmasındaki en önemli etken ve bu nedenle emtia ihracatçısı ülkelerdeki büyümenin düşük fiyatlardan ötürü sert şekilde yavaşlamasından çok endişeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Bankası Kalkınma Beklentileri Grubu Direktörü Ayhan Köse:

Dünya Bankası Kalkınma Beklentileri Grubu Direktörü Ayhan Köse, Dünya Bankası'nın "Küresel Ekonomik Beklentiler" raporunun yayımlanmasının ardından açıklama yaptı.

Köse, zayıf büyümenin önemli nedenlerinden birinin, dünya ekonomisinin 2007-2009 yıllarında yaşanan finansal krizin etkilerinden hala kurtulamaması olduğunu vurgulayarak, "Dünya ekonomisi ne yazık ki hala finansal krizin etkilerinden kurtulmaya çalışıyor ancak bu esnada emtia fiyatlarındaki sert düşüş gibi başka şoklarla karşılaşıyor. Bir yandan krizle birlikte gelen çok büyük borç yükü var ve bu yük birçok ülkede hala tüketim ve yatırımları olumsuz etkiliyor. Ekonomiyi hareketlendirmek için uygulayabileceğimiz mali ve parasal politikalar için elverişli alan çok daraldı" değerlendirmesinde bulundu.

"Dünya ekonomisinin,bu kadar düşük hızda büyümesi, onu çok daha kırılgan hale getiriyor":

Geçen sene yüzde 2,4'e gerileyerek 2009'dan bu yana en düşük performansını kaydeden küresel ekonominin bu yıl da bu seviyede genişlemesini kaygı verici olarak nitelendiren Köse, "Küresel ekonomi yüzde 2,4 büyüyor ve bu düşük bir performans. Dünya ekonomisinin, aşağı yönlü risklerin süratle arttığı bir dönemde bu kadar düşük hızda büyümesi, onu çok daha kırılgan hale getiriyor. Bu kırılganlıklar, politika yapıcıların sahip olduğu araçların kullanım alanlarının da daraldığı bir dönemde ortaya çıkıyor. Eğer dünya ekonomisi yeniden büyük bir şokla karşılaşırsa ciddi bir durgunluk dönemine girebilir" dedi.

Köse, bu noktada emtia fiyatlarındaki sert düşüşün özellikle emtia ihracatçısı ülkelerin büyüme rakamlarını ciddi şekilde etkilediğine işaret ederek, Dünya Bankası'nın, emtia ihracatçısı gelişen ülkelere ilişkin büyüme tahminini 2016 yılı için yüzde 1,6'dan yüzde 0,4'e çektiği bilgisini verdi.

Köse, ABD Merkez Bankasının (Fed) ülke ekonomisini okumada elinden gelen bütün çabayı sarf ettiğini belirterek, "Fed şu ana kadar son derece temkinli bir şekilde piyasalara yön vermeye çalıştı ve bizce bunda başarılı da oldu. Fed özellikle son bir yıldır dünya ekonomisindeki gelişmeleri ve bunların ABD ekonomisine etkilerini de dikkatle ele alıyor" dedi. 

"Türkiye'de büyüme yüzde 3,5 civarında sürecek":

Köse, Türkiye ekonomisine ilişkin ise şunları söyledi:

"Türkiye'de özellikle tüketimin bir şekilde kuvvetini koruması, bizim büyüme tahminimizin aynı kalmasını sağladı. Türkiye'de büyümenin bu yıl yüzde 3,5 civarında olmasını bekliyoruz. Petrol fiyatlarındaki düşüş, ekonomideki bazı kırılganlıkları azalttı. Enflasyon rakamlarında ve dış ticaret açığında bu olumlu etkiyi görüyoruz. Yüzde 3,5 civarındaki büyümenin, mevcut dış koşulların olumlu şekilde devam etmesi, iç şokların ve belirsizliklerin azalması, ekonomik reformların ve yerinde mali ve parasal politikaların uygulanması durumunda önümüzdeki yılda da sürmesini bekliyoruz. Ancak Türkiye diğer yükselen piyasa ekonomileri gibi dış şoklardan etkilenebiliyor ve bunlara karşı hazırlanması da lazım". 

Yıllık Rapor