haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Demeçler   Uluslararası İlişkiler

15.4.2016

IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları Başladı

Başbakan Yardımcısı Şimşek: "Orta vadede yapısal reformlar yapıp, verimliliği artırarak Türkiye’deki büyüme oranını tekrar yüzde 5 patikasına oturtma çabası içindeyiz"...

IMF Başkanı Lagarde: " IMF'nin üye ülkeleri desteklemek için yeterli fona sahip olup olmadığından emin olması ve bölgesel kreditörlerle bağları güçlendirmeyi de içeren reformları düşünmesi gerekiyor"...

Dünya Bankası Grubu Başkanı Kim: "Küresel ekonomi zor bir dönemde. şu an ABD ve Hindistan dışında çok fazla parlak nokta yok. Avrupa, Japonya ve yükselen piyasa ekonomilerinde zayıflık sürüyor. Rusya ve Brezilya yine negatif büyüme yaşayacak. Mülteci krizi için harcanan paranın toplamı yılda 20 milyar Dolar'ı aşıyor"...

Başbakan Yardımcısı Şimşek, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için bulunduğu ABD’nin başkenti Washington’da basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

IMF’nin Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentilerini yukarıya çekmesinin sorulması üzerine Şimşek, Türkiye’nin geçen yıl performansıyla bütün uluslararası kuruluşları ve dünyayı şaşırttığını söyledi. Şimşek, Çin, Hindistan hariç gelişmekte olan ülkeler yüzde 1,7 büyürken Türkiye’nin yüzde 4 büyüdüğünü hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Türkiye’de siyasi belirsizlik azaldı, kapsamlı bir reform gündemimiz var. Yapısal reformları yapıyoruz, ondan dolayı şimdi yavaş yavaş herkes hikayeye tekrar inanmaya başladı. IMF’nin rakamlarını yukarı doğru revize etmiş olması tabi olumlu bir şey, yani dünyaya ilişkin büyüme beklentilerini aşağı çekerken Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentilerini yukarı çekti. Bu, Türkiye’de siyasi belirsizliğin azaldığını, yapısal reformlarla Türkiye’nin orta vadeli görünümünün iyileştiğini gösteriyor.”

"Türkiye'deki büyüme oranını tekrar  yüzde 5 patikasına oturtma çabası içindeyiz":

Orta vadede yapısal reformlar yapıp, verimliliği artırarak Türkiye’deki büyüme oranını tekrar yüzde 5 patikasına oturtma çabası içinde olduklarını vurgulayan Şimşek, Türk ekonomisinin bölgedeki tüm olumsuzluklara ve Avrupa’daki kalıcı durgunluğa rağmen direncini koruduğunu kaydetti.

Bakan Şimşek, bütçe açığının da sorun olmaktan çıktığını dile getirerek, şunları ifade etti: “Geçen sene genel devlette biz sıfır açık verdik, yani bütçe açığı vermedik. Borcumuz OECD ortalamasının üçte biri civarında. Türkiye iş ve istihdam yaratmaya devam ediyor, 2015’te 700 bin vatandaşımıza iş bulduk. Tabii ki sorunlar var ama bu sorunları çözmek için de yapısal reform gündemimiz var. Her şeye rağmen bütün bu şoklara rağmen Türkiye ekonomisi güçlü bir performans gösterdi, güçlü bir direnç gösterdi.”

IMF Başkanı Lagarde, "Üye ülkelerin büyüme hedeflerini yakalamalarına daha fazla yardım edeceğiz":

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ise IMF-Dünya Bankası bahar dönemi toplantıları çerçevesinde Washington'da yaptığı konuşmada, IMF'nin üye ülkeleri desteklemek için yeterli fona sahip olup olmadığından emin olması ve bölgesel kreditörlerle bağları güçlendirmeyi de içeren reformları düşünmesi gerektiğini vurguladı. 

Lagarde, "Fon'un finansal kaynakları, bir taraftan finansal istikrarı sağlarken ve cari ortamdaki kırılgan ülkeleri korurken, diğer taraftan daha güçlü politika uygulamasını desteklemek için kullanılabilir olacak" diye konuştu.

IMF'nin büyüme taahhütlerini yakalamaları için ülkelerin politika hareket alanlarını ve gerekli tedbirleri tanımlamalarına yardım edeceğini belirten Lagarde, negatif faizlerin etkilerini analiz etmeyi sürdüreceklerini de ifade etti.

Dünya Bankası Grubu Başkanı Kim, "Küresel ekonomi zor bir dönemde":

Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim de düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonominin zor bir dönemde ciddi sorunlarla yüzleştiğini belirterek, "Küresel ekonomide şu an ABD ve Hindistan dışında çok fazla parlak nokta yok. Avrupa, Japonya ve yükselen piyasa ekonomilerinde zayıflık sürüyor. Rusya ve Brezilya yine negatif büyüme yaşayacak. Bu yılki küresel büyüme beklentimizi yüzde 2,9'dan yüzde 2,5'e çektik" dedi.

"Dünya Bankası Asya Altyapı Yatırım Bankası ile ortak finansman anlaşması imzaladı":

Yavaşlayan küresel ekonomide ayrıca zor sorunlarla mücadele etmek zorunda kalındığını anlatan Kim, bunları yerlerinden zorla edilen mülteciler, iklim değişikliği ve salgın hastalıklar olarak sıraladı. Kim, bu üç başlığın küresel ekonomi için çok önemli etkileri olduğunun altını çizerek, Dünya Bankası'nın hizmetlerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Kim ayrıca, Dünya Bankası'nın 14 Nisan 2016'da Asya Altyapı Yatırım Bankası ile ortak finansman anlaşması imzaladığını bildirdi.

"Mülteci krizi başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm küresel ekonomi için önemli bir sorun":

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kim, mülteci krizinin başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm küresel ekonomi için önemli bir sorun olduğunu ve bunun tüm dünyaya yayılmamasından endişe duyduklarını dile getirdi.
Mülteci krizinin finansal maliyeti üzerine bir soru üzerine Kim, "Mülteci krizi için harcanan paranın toplamı olağanüstü derecede artış gösterdi. Kesin meblağı bilmek zor ancak yılda 20 milyar Dolar'ı aşıyor'' değerlendirmesini yaptı.

Yıllık Rapor