haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Yurtdışı Haberler   Araştırma

8.4.2016

Moody's Türkiye Bankacılık Sistemi Görünümünün Negatif Olduğunu Bildirdi

Moody's raporundan; "Yavaşlayan ekonomi, yükümlülüklerde artan dolarizasyon ve gelişmekte olan piyasalara yönelik algının volatil olması nedeniyle bankalar zorluklarla karşılaşabilir. Türk bankaları artan borçlanma maliyetleri nedeniyle net faiz marjlarında daralma yaşayabilir"...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's "Bankacılık Sistemi Görünümü" raporunda, ekonomik yavaşlama ve fonlama maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle Türkiye bankacılık sistemi görünümünün negatif olduğunu belirtti.

Moody's raporunda, yavaşlayan ekonomi, yükümlülüklerde artan dolarizasyon ve gelişmekte olan piyasalara yönelik algının volatil olması nedeniyle bankaların zorluklarla karşılaşabileceği,  tüm bu sebeplere bağlı olarak Türk bankacılık sistemi görünümünün negatif olduğu bildirildi.

Özellikle tüketici ve KOBİ kredilerinde kötüleşme beklendiği kaydedildi. Kurumsal kredilerin, ekonomideki yavaşlamaya şimdilik dayanıklı gözükse de, TL'nin değer kaybetmesi ve borçlanma maliyetlerinde muhtemel yükselişe karşı korunaksız olduklarına işaret edildi. Türk bankalarının artan borçlanma maliyetleri nedeniyle net faiz marjlarında daralma yaşayabilecekleri ve Türk bankalarının karlılığının baskıyla karşılaşabileceği ifade edildi.

Türkiye'de, zora düşen bankalar için devlet desteğinin 2016'da getirilecek olan bazı yasal düzenlemeler ile "kademeli olarak azalmasının" beklendiği kaydedildi. TCMB'nin döviz rezervlerinin (banka ve altın rezervleri hariç) geçtiğimiz yıl kayda değer biçimde düştüğü hatırlatılarak, bu nedenle yetkili kurumların bankacılık sistemini destekleme konusunda "daha seçici" olmasının beklendiği belirtildi. 

Moody's raporuna göre, Türk bankalarının fonlama tarafı önümüzdeki dönemde ağırlıklı olarak sermaye piyasalarından borçlanmaya bağlı olacak.

Moody's Kıdemli Analisti: "Sorunlu kredilerin oranının TL'de yüzde 3.5-3.8 seviyesine yükselmesini bekliyoruz":

Moody's Kıdemli Kredi Analisti Irakli Pipia, "Ekonomik görünümdeki durgunluk kredi performansı ve karlılığa etki edecek olsa da, bankacılık sistemi iyi sermayelendirilmiş durumda kalmaya devam ediyor. Sorunlu kredilerin oranının TL'de değer kaybı ve daha yavaşlayan ekonomi nedeniyle yüzde 3.5-3.8 seviyesine yükselmesini bekliyoruz" dedi.

Yıllık Rapor