haber
Kullanıcı Adı
Şifre

Yurtdışı Haberler   Uluslararası İlişkiler

6.4.2016

IMF Başkanı Lagarde: "Toparlanma Çok Yavaş, Çok Kırılgan ve İstikrara Yönelik Riskler Artıyor"

"Bugün küresel ekonominin önündeki ana zorluk belirsizlik. Küresel ekonomide büyümenin gelişmekte olan ekonomilerden gelişmiş ekonomilere kayacağı beklentisi gerçekleşmedi ve global ekonomi daha da zayıfladı. Global ekonominin artan risk ve belirsizlikle karşı karşıya olduğu ortamda liderlik gösterme zamanı"...

IMF Başkanı Cristine Lagarde, küresel ekonomiye yönelik önemli açıklamalar yaptı. Küresel ekonominin önündeki ana zorluğun belirsizlik olduğuna işaret eden Lagarde, küresel ekonomide büyümenin gelişmekte olan ekonomilerden gelişmiş ekonomilere kayacağı beklentisinin gerçekleşmediğini ve global ekonominin daha da zayıfladığını belirtti. "İyi haber şu ki toparlanma devam ediyor. Büyümemiz var ve krizde değiliz. Kötü haber ise toparlanma çok yavaş, çok kırılgan ve istikrara yönelik riskler artıyor" dedi.

"Herkesin büyüme dostu mali politikalar izlemesi gerek":

Ekonomik risklerin sosyal/siyasi riskler nedeniyle arttığı ortamda ülkelerin söz verdikleri yapısal reformları uygulamaya geçirmeleri ve hızlandırmaları gerektiğini belirten Lagarde, herkesin büyüme dostu mali politikalar izlemesi, mali alanı olan ülkelerin bunu büyümeyi desteklemek için kullanması gerektiğini savundu.

Lagarde ayrıca, parasal gevşeme politikalarının yapısal ve mali politikalar ile daha fazla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Alarm durumunda olmadıklarını ancak uyanık olduklarını belirten Lagarde, büyümede bir ivme kaybı olduğunu ve bununla başa çıkmak için birlikte hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Lagarde, "Bazıları sınırların kapatılması ve korumacılığa dönülmesini isteyebilir. Tarih bize bunun trajik bir rota olacağını söylüyor. Birbiri ile iç içe geçmiş dünyamızda yanıt, ayrışma değil, işbirliğini artırma olmalı. Global ekonominin artan risk ve belirsizlikle karşı karşıya olduğu ortamda liderlik gösterme zamanı" dedi.

IMF, küresel finansal istikrar raporunu yayınladı:

Bu arada, IMF tarafından yayınlanan Küresel Finansal İstikrar Raporu'nda da, başta Çin olmak üzere önde gelen gelişmekte olan piyasalara ilişkin endişelerin ABD'de ve diğer gelişmiş ülkelerde finansal piyasalara yayılmasının giderek daha büyük olasılık haline geldiği bildirildi.

Raporda; "Gelişmekte olan piyasalardaki hareketlerin gelişmiş piyasaların hisse senedi piyasalarına etkileri 2008 finansal krizinden bu yana yüzde 28 attı. 2015'te tüm ülkelerin hisse senedi piyasalarında diğer ülkelerdeki gelişmelerin payı 1995 yılındaki yüzde 50'den yüzde 80'e yükseldi. Çin'in global finansal sistemde rolü büyüdükçe, Çin'deki ekonomik ve siyasi gelişmelerin global finansal istikrara etkisi gelecek birkaç yılda giderek artacak" denildi. 

Yıllık Rapor